Ugrató után árokban kötöttek ki

Nem sikerült a versenyt befejezni

32

Csupán három szakaszt tudtak teljesíteni Kolozsváron a csíki ralisok: az éjszakai szelektíven egy ugratót követően az árokban ért véget a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre alkotta párosnak a Transzilvánia Rali. A viadal nemzetközi értékelését Giandomenico Basso, a hazai bajnokit pedig Simone Tempestini nyerte.

Az ugratás nem jött jól a csíkiak számára. Feladták a versenyt Fotó: Balázs Attila

Noha kategóriagyőzelmért utaztak Kolozsvárra a csíki ralisok, három és fél szelektív után feladni kényszerültek a Transzilvánia Ralit. Amíg versenyben voltak, a csíkiak az elsőkerék-meghajtású géposztályban két szelektíven is a leggyorsabbak voltak, de a bátorságuk ezúttal kiesést okozott. A Transzilvánia Rali nemzetközi értékelésében olasz, a hazai pontvadászatban kolozsvári siker született.
Pénteken délután a 21,3 kilométeres Magyarkapus szelektíven kategóriájában a leggyorsabb volt a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre páros, a csíkiak 110,6 km/órás átlagsebességgel teljesítették a szelektívet. A Jósikafalva (13,35 km) gyorsaságin másodikok lettek, a szakaszon egyébként kevéssel a csíkiak rajtja előtt volt egy rövid zápor, így sokat csúszkáltak a nedves aszfalton.
– Sosem volt a szakasz a szívünk csücske, nagyon sokszor csúsztunk meg rajta, ellenfeleink többségének viszont könnyebb dolga volt, hiszen ők már száraz aszfalon rajtolhattak el – mondta Teslovan Adrian. Hozzátette, a nap első szervizparkjában egyébként az aszfaltversenyekhez képest puhábbra állították a Citroën DS3 R3T Max futóművét, mert tudták, a Tárnica szakaszon nagyon sok a kátyú. – A verseny leghosszabb, 24 km-es szakaszán voltak a legrosszabb körülmények, a sok gödör miatt állítottuk puhábbra a futóművet. Ez a húzás olyannyira bejött, hogy újra a leggyorsabbak voltunk, a Jósikafalván összeszedett húsz másodperces hátrányunkat ötre faragtuk – mondta Cseh Vajk Imre. A navigátor hozzátette, a kora esti szervizparkban ezúttal keményítettek a futóművön, amely a további szakaszokra megfelelő lehetett volna.
Ugrató, fű, árok
Az első nap a Szászfenes (7,15 km) szakasszal zárult, a szelektívet este fél tíztől rendezték.
– Úgy mentünk ki a szervizparkból, hogy bátran fogunk autózni, és ez lett a vesztünk – mondta Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, ha óvatosabbak, lehet, hogy befejezhették volna a versenyt.
– Nagyon jól mentünk, egészen az ugratóig. Előtte nem fékeztem, a bukkanó pedig eldobott. Repültünk, aztán egy réten csúsztunk a füvön vagy ötven métert, majd beestünk az árokba. Az autó jobb első kereke kitört, esélyünk sem volt a folytatásra – mondta Teslovan. Éjszaka ugyan a szervizparkban megpróbálták az autót megjavítani, ám a futóművet nem tudták kicserélni a pótalkatrész hiánya miatt, így péntek este véget ért a csíkiak versenye.
– Szombaton délelőtt kimentünk a Szászfenes gyorsra, oda, ahol mi kiestünk. Minden pilóta fékezett az ugrató előtt, és nekünk is ezt kellett volna. Túl bátrak, túl merészek voltunk, ami ezúttal nem volt jó ötlet – mondta Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor hozzátette, a három hét múlva sorra kerülő Arad Raliig kijavítják az autót. – Aradra is győzni megyünk, ahogy Kolozsvárra is győzni jöttünk. Itt nem jött össze, remélem, Aradon szerencsésebbek leszünk – mondta Cseh szombaton, a versenyt követően.

Olasz siker
A Transzilvánia Rali a román bajnokság mellett a Tour European Rally (TER) sorozat első viadala is volt. A nemzetközi értékelésben egy olasz, Giandomenico Basso és egy kolozsvári „olasz”, Simone Tempestini harcolt, kettejük mögött a raliban fényévnek számító háromperces hátrányban zárt harmadikként Dan Gârtofan. Basso tíz, Tempestini négy szelektíven volt a leggyorsabb, összetettben kettejükön kívül senkinek sem sikerült szakaszgyőzelmet aratnia.

A pontszerzők
TER, összetett: 1. Gian­do­me­ni­co Basso (Škoda Fabia R5), 2. Si­mo­ne Tempestini (Citroën DS3 R5), 3. Dan Gârtofan, 4. Valentin Por­ciș­teanu (mindketten Škoda Fabia R5), 5. Alexandru Pițigoi (Porsche 991 GT3 Cup), 6. Florin Tincescu (Abarth 124 Rally RGT), 7. Sorin Ba­dea (Ford Fiesta R5), 8. Joachim Wa­gemans (Peugeot 208 R2), 9. Alex Filip (Renault Clio RS), 10. Constantin Aur (Škoda Fabia R5).
Román bajnokság: 1. Tempes­tini, 2. Gârtofan, 3. Porcișteanu, 4. Pițigoi, 5. Tincescu, 6. Badea, 7. Aur, 8. Cristian Dolofan (Mitsubishi Lancer EVO 9), 9. Raul Badiu (Suzuki Swift Sport), 10. Elisei Groza (Mitsubishi Lancer EVO 9).
A 2-es géposztályt Tempestini, a 3-ast Dolofan, a 4-est Pițigoi, a 11-est Adrian Iliescu (Mitsubishi Lancer EVO), a 9-est, az elsőkerék-meghajtású autók kategóriáját és a Suzuki-kupát Badiu, a Junior kategóriát Tincescu, a Dacia-kupát Mitre Andrei (Dacia Sandero), a veterán autók kategóriáját Petru Constantinescu (Opel Ascona) nyerte. A rali-2 országos bajnokságban Alexandru Lascu (BMW 325 TI) nyert Bogdan Moldovan (Renault Clio) és Vlad Teodor (BMW E36 320) előtt.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.