2021, január 17, vasárnap.

Ügetés, vágta és lovas akrobatika

A gyermekek által lóháton végzett tornagyakorlatok jelentették a vasárnapi IV. Gyergyócsomafalvi Lovas Nap legnagyobb látványosságát: a madéfalvi Kincsem Lovas Egyesület fiatal tagjai törökülésben is helytálltak a nyeregben, és a jelenlévők legnagyobb döbbenetére még fekvőtámaszt is végeztek a ló hátán ügetés közben. Megannyi szórakoztató programmal kedveskedtek idén is a szervezők, a lószemle mellett volt fogathajtás, a legkisebbeknek pedig a pónilovaglás nyújthatott igazi élményt. Bege Árpád főszervező lapunknak hangsúlyozta: azzal, hogy a gyermekek megkedvelik a lovassportokat, a természethez is közelebb kerülnek.

Akrobatikus mozdulatok a Babuci nevű kanca hátán. Voltizs-bemutató Fotó: Kertész László
Akrobatikus mozdulatok a Babuci nevű kanca hátán. Voltizs-bemutató Fotó: Kertész László

[dropcap]N[/dropcap]agy népszerűségnek örvendett az úgynevezett voltizs-bemutató, azaz lovastorna. Az alig egy hónapja megalakult madéfalvi Kincsem Lovas Egyesület hét fiatal tagja igazi akrobatikus mutatványokkal készült az eseményre, az iskolai tornaórákról ismert mozdulatokat egy Babuci nevű kanca nyergében hajtották végre.
Felkészítőjük, Erőss Géza annak idején Gyergyócsomafalván is dolgozott, többek között a rendezvény főszervezőjének, Bege Árpádnak is az oktatója volt. – A munka legnagyobb része az állatot terheli, ugyanis kevés ló tűri el, hogy gyermekek csüngjenek rajta – válaszolt a bemutatóval kapcsolatos kérdésünkre Erőss Géza, hozzáfűzve: a cél, hogy a gyermekek minél közelebb kerüljenek a lovakhoz, megszeressék azokat. Közölte: minden gyermek képes elvégezni ezeket a mutatványokat, kizárólag a tanulási idő hossza változó.
A már hagyományos lószemlén szebbnél szebb hátasokat láthatott a közönség, a fogathajtás próbájában pedig olyanok mérték össze tudásukat, akik korábban nemcsak országos, hanem nemzetközi versenyeken is részt vettek.
– A célunk továbbra is az, hogy mind a gyermekek, mind a felnőttek nagyobb bizalommal közeledjenek a lovassportok felé, és úgy gondolom, jó úton haladunk – fogalmazott Bege Árpád főszervező, mondván egy 25 éves múltat kívánt visszahozni a rendezvénnyel Gyergyócsomafalvára.
A hagyományok továbbvitelére hívta fel a figyelmet Márton László Szilárd polgármester is, csakúgy, mint Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba, aki lapunknak megjegyezte: nem merülhetnek feledésbe az értékeink, fontos, hogy a felnövekvő gyermekek is megtapasztalhassák a ló szépségét.
A rendezvényt Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete, a gyergyócsomafalvi önkormányzat és a helyi közbirtokosság, a Délhegy Sportklub, valamint cégek és magánszemélyek támogatták.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb