2021, január 17, vasárnap.

Udvarhelyről indult a világ tetejére

Közel másfél hónapos expedí­cióra indult másodmagával tegnap a székelyudvarhelyi Páll Róbert. Az úti cél az Indiában, 5602 méter magasan található Khardung, a világ legmagasabb autózható hágója.

2011-ben járt már Indiában. Már akkor tudta, hogy visszatér
2011-ben járt már Indiában. Már akkor tudta, hogy visszatér

[dropcap]N[/dropcap]égy évvel ezelőtt már járt Indiában és Nepálban, ellátogatott Kambodzsába, s bár az első napokban látottak, a tapasztalt élmények valósággal sokkolták, úgy érezte, hogy ezek nem európai embernek való helyek, utólag beleszeretett Ázsiába, és eldöntötte, hogy egyszer még, valamikor a jövőben visszatér. A székelyudvarhelyi Páll Róbert egy hónappal ezelőtt döntötte el, hogy elérkezett az idő egy újabb expedícióra, barátjával együtt tervezték meg az utat, tegnap pedig útra keltek, repülőgéppel juttak el Bukarestből Dubaiba, ahonnan csatlakozásuk van az indiai Delhibe, innen a korábbi útjáról megismert, helyiekből alkotott 12-13 fős társasággal terepjárók igénybevételével jutnak el a Khardung-hágóhoz, ami 5602 méter magasan van a tengerszint felett. Ez a világ legmagasabban lévő autóútja.
– Előző utamon nagyon megfogott ez a vidék, életre szóló élményekkel tértem vissza. Nagy a szegénység, kultúrában mégis fölöttébb gazdagok és rengeteg a látnivaló – közölte lapunkkal Páll Róbert.
A pakisztáni és kínai határ közelsége miatt a térség India legelzártabb zuga, az utazók számára csak néhány település látogatható, ennek ellenére Nubra lélegzetelállító léptékeivel, kietlen hegyóriásaival, homokdűnéivel, oázisfalvaival és Diskit sasfészekszerű kolostorával a tájképezés paradicsoma.
Az expedíció célja elsősorban a fotózás, de nem kizárólag. Terveiben szerepel az ottani kultúra jobb megismerése, illetve saját szemléletmódjának alakítása.
– Már az első utamat követően tapasztaltam, hogy másképp, elmélyültebben látom a világot, tekintek bizonyos dolgokra – jegyezte meg Páll Róbert, hozzáfűzve, hogy nagy tisztelettel van Szabó „Kobra” Zoltán iránt, aki képes volt a világot is körbebiciklizni, hogy megtapasztalja ezeket a dolgokat. Továbbá megígérte, hogy amennyiben lehetősége lesz, útközben is hírt ad magáról.

Szász Csaba

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb