Udvarhelyen is csatlakoznak a Kárpát-medencei megemlékezéshez

Avatás előtt a kapu-harangláb. Jelképes építmény Fotó: Bekő István
50

Ma délután 17.30-tól az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács székelyudvarhelyi szervezetei a sokéves hagyomány szerint idén is megemlékezésre hívják a város polgárait a trianoni diktátum 100. évfordulóján.
Csatlakozva a Kárpát-medencei közös megemlékezéshez, Székely­udvarhelyen az események 17.30 órától kezdődnek a már megszokott helyszínen, a főtéri Millenniumi-emlékoszlopnál. Arra kérik a koszorúzni vágyókat, hogy a vonatkozó szabályok betartása mellett, önálló csoportokban tegyék ezt meg, ugyanakkor minél többen függesszék ki székely és magyar zászlóikat az ablakba, teraszra, a tömbházak bejárataihoz, jelezve a nap nemzeti összetartozás jellegét is.
17.30 órakor megszólalnak a templomok harangjai, melyek 100 másodpercig szólnak Kárpát-medence-szerte. Arra kérnek mindenkit a szervezők, hogy ez idő alatt Székelyudvarhelyen is álljon le a gépkocsi- és gyalogosforgalom.
Az Udvarhely Néptáncműhely is különleges – bár virtuális – eseménnyel jelentkezik ma. Június 4-én, a Nemzeti összetartozás napján a Kiáltó szó című előadásukat lehet majd megtekinteni – sajnos nem élőben, ahogy eredetileg tervezték, hanem felvételről a Facebookon. A 2018-ban bemutatott, azóta számos helyen előadott Kiáltó szó című előadás Kós Károlynak állít emléket, illetve a száz éve kisebbségi létbe került erdélyi magyarság jelen helyzetére kíván reflektálni, Kós Károly szellemében, hirdetve az erdélyi értékeket, a magyarság önállóságát, megmaradását, jelenét és jövőjét.
– Bár szerettük volna újra felvenni a darabot, sajnos ez nem lehetséges, így a meglévő legjobb felvételeket vágjuk össze – mondta korábban Orendi István, a Néptáncműhely igazgatója. A Kiáltó szót este 8 órától lehet megtekinteni.
Gálfi Árpád polgármester Face­book-oldalán üzent: „Bárhol vagyunk, bármivel lennénk elfoglalva, 17.30-kor álljunk meg, csendesedjünk el 100 másodpercig, ameddig szól a harangszó, emeljük tekintetünket az égre, gondoljunk távoli testvéreinkre és emlékezzünk. Csendben. Méltósággal. Isten áldja nemzetünket!”

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.