Udvarhely polgármesterét is megbüntette a prefektus

154

Székelyudvarhely polgármesterét, Gálfi Árpádot tegnap levélben szólította fel a piros-fehér-zöld zászlók eltávolítására Hargita megye prefektusa, Andrei Jean-Adrian. Később közölte az Agerpres hírügynökség, hogy a prefektus megbírságolta az elöljárót. Hasonlóképpen pénzbírságot róttak ki Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely polgármesterére is.

Ünnepre készítik elő Székelyudvarhely tereit is. Szemet szúrt Fotó: Lőrincz Csaba

Levélben szólította fel An­drei Jean-Adrian prefektus Gálfi Árpádot, Szé­kely­­ud­varhely polgármesterét, hogy a piros-fehér-zöld színű díszek elhelyezésével törvényt sértett. A prefektus indoklása szerint a polgármester megszegte azt a törvényt, miszerint a hivatalos intézményeken és köztereken más nemzetek lobogóját csak a román zászlóval együtt lehet kifüggeszteni, ennek megszegése kihágásnak minősül és pénzbírsággal büntetendő.
A polgármester levélben válaszolt a prefektusnak. Leszögezi: az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának megünneplése alkalmával kitűzött, a várost díszítő zászlók nem azonosak Magyarország hivatalos nemzeti lobogójával, hanem az összmagyarság szimbólumai, annak jelképei, hogy az erdélyi magyar kisebbség a magyar nemzethez tartozik. A polgármester leszögezi: az ilyen szimbólumok használatát a hatályos törvények engedélyezik.
A polgármester ugyanakkor közölte a prefektussal azt is: március 15-én a székelyudvarhelyi ünnepi megemlékezés díszvendége lesz Soltész Miklós, Magyarország egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, ez alkalomból a polgármesteri hivatal épületére kitűzik a hivatalos magyar és román nemzeti zászlót is.
Később az Agerpres hírügynökség közölte a hírt, miszerint ötezer lejes pénzbírságot rótt ki Hargita megye prefektusa Szé­kely­udvarhely polgármesterére, mivel nem tűzte ki a magyar zászló mellé a románt is. Az említett hírforrás megjegyzi: „Gálfi Árpád polgármester úgy nyilatkozott az Agerpres hírügynökségnek, hogy nincs tudomása a büntetésről, csak a felszólításról, és hogy ki fogja tűzni Románia nemzeti lobogóját, »ahova kell«, mert nem akar törvényt szegni”.
Az MTI híradása szerint hasonló összegű pénzbírságot kapott Sepsiszentgyörgy és Kéz­di­vásárhely polgármestere is a március 15-i nemzeti ünnep tiszteletére kitűzött magyar jelképek miatt. A hírforrás megjegyzi, hogy „a Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön bírságoló Ko­vászna megyei prefektus azt kifogásolta, hogy a városháza nem tett román zászlót is minden magyar lobogó mellé”.
A kézdivásárhelyi bírságolásról Bokor Tibor polgármester közösségi oldalán adott hírt. Rámutatott: tíz évre visszamenőleg ugyanazokkal a zászlókkal ugyanazokat a helyeket díszítik fel a városban március 15-én. „Elfogadhatatlan, hogy ami tavaly még nem szúrt szemet, idén a nulladik percben kiveri a biztosítékot. Igen, a centenárium éve (Nagy-Románia létrejöttének századik évfordulója) van. És nekünk a centenárium évében is magyar a szívünk, és mi a centenárium évében is tiszteljük azokat, akikkel együtt élünk. Kölcsönös tisztelet, ez lenne a kulcsszó. 100 év után is nagy kérés” – méltatlankodott a jelképüldözés miatt Kézdivásárhely polgármestere.
A román zászlótörvény megsértésére hivatkozva Kovászna megye prefektusa tegnap Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterre is ötezer lejes bírságot szabott ki, miután március 15-ére készülve az elöljáró magyar nemzeti színekkel díszíttette fel a várost.
„Ennek az ámokfutásnak véget kell vetni” – reagált a székelyföldi elöljárók megbírságolására Kelemen Hunor. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke leszögezte: március 15. a szabadság, a testvériség és az egyenlőség ünnepe, egymás tiszteletéről szól. „Nem így gondolja ezt Kovászna megye prefektusa, aki helyi kiskirályt és büntetősdit játszik nemzeti ünnepünk közeledtével. Újra örömét leli abban, hogy sorra bírságolhatja Háromszék önkormányzatait. Miközben Románia azt állítja, hogy példaértékű kisebbségi modellt épített ki, közben azokat a polgármestereket bünteti a kormánymegbízott, akik a magyar trikolór színeibe öltöztették a településeket” – mutatott rá az RMDSZ elnöke.

HN-összefoglaló

A cikk a Hargita Népe március 15-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek