Udvarhely-ösztöndíj

Az önkormányzat dönt: lesz, nem lesz

128

Ösztöndíjakkal támogatná az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete és az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) a városban állandó lakhellyel rendelkező végzős egyetemi hallgatókat. A RMDSZ helyi tanácsosi frakciója július 19-én, csütörtökön iktatta az erre vonatkozó tanácshatározat-tervezetet a Városházán.

A kezdeményezőket képvise­lő Derzsi László, az udvarhelyi szövetség elnöke, városi tanácsos és Imre Gábor, az UIET elnöke sajtótájékoztatón jelentették be a precedens nélküli kezdeményezés hírét. Mint mondták: bíznak abban, hogy Székelyudvarhely önkormányzata pozitívan véleményezi majd az egyetemisták támogatását célzó programot.
A tervek szerint a támogatás elnyerésének alapfeltétele a székelyudvarhelyi állandó lakcím, és az, hogy a pályázó egy akkreditált belföldi vagy külföldi egyetemen végzős hallgató legyen alapképzésen, mesterképzésen vagy doktori képzésen. Egyszeri és vissza nem térítendő támogatásról van szó, amelynek értéke 1000, 2000 és 3000 lejre rúgna, a pályázó felsőoktatási képzési szintjétől függően – közölte a részleteket Derzsi László elnök.
Hangsúlyozta, hogy a program célja befogadó város megteremtése azok számára, akik Kolozsvártól Londonig valamilyen tudományt vagy szakmát sajátítanak el felsőfokon.
– Az összegek szimbolikus jellegűek, viszont jelzésértékkel bírnak. Egyrészt üzenet a város fiataljainak, hogy udvarhelyiként megéri továbbtanulni, másrészt pedig jelzi, hogy szülővárosuk figyel és számít rájuk – vélte Derzsi.
Az RMDSZ-frakciónak a tanácshatározatra vonatkozó tervezetét kedvezően véleményezte és kiegészítette az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) elnöksége is, akik szintén szorgalmazzák az ösztöndíjprogramot – erősítette meg Imre Gábor.
Az tájékoztatón elhangzott: mind az RMDSZ-frakció, mind pedig az UIET bízik abban, hogy a városvezetés is kezdeményezésük mellé áll, illetve minél több udvarhelyi fiatal felfigyel majd erre a lehetőségre, az elnyert ösztöndíj pedig a közösség és az egyetemisták egyéni fejlődését szolgálja majd.
Amennyiben Székelyudvarhely önkormányzati testülete megszavazza a kezdeményezést, az egyetemisták október végéig nyújthatnak be jelentkezéseket, az elbírálás novemberben lenne, az első ösztöndíjakat pedig decemberben folyósítanák.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.