Ünnepi megemlékezések a csíki térségben – Emlékünnep a Nyergestetőn

171

Az RMDSZ Csíki Területi Szervezete, Hargita Megye Tanácsa, Csíkkozmás Község Önkormányzata, valamint az Aktív Közélet Egyesület idén is megszervezi az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékünnepségét a Nyergestetőn. A megemlékezésre március 15-én, délután 2 órakor kezdődik.

Az ünnepség előtti gyülekezőn a csíkkozmási Tuzson János Fúvósegylet zenél, majd lovas huszárbevonulás és ünnepélyes zászlófelvonás következik a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület közreműködésével. A himnuszok eléneklése után beszédet mond Szántó László, Csíkkozmás község polgármestere, Tánczos Barna szenátor, Soltész Miklós, a magyar kormány Nemzeti Erőforrás Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának, illetve az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke. A közös imát Nt. Tamás József püspök vezeti, majd a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes mutatja be előadását. Az ünnepséget a kegyelet koszorúinak elhelyezésével zárják.
– Az ünnepi megemlékezést nem a szónokok és nem a szervezők töltik meg tartalommal, hanem a résztvevők. Legyünk minél többen, mutassuk meg közösségünk erejét és emlékezzünk közösen azokra, akik 1848-ban életüket adták a magyar szabadságért – fogalmazott Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke.
A szervezők a rendezvény idejére, 14-től 15 óráig a Csíkkozmás–Kászonújfalu útszakaszra teljes útlezárást kértek és kaptak, ezért kérik a lakosságot, legyenek tekintettel a megemlékező közösségre.
Az eseményre a szervezők ingyenes autóbuszjáratot indítanak 12 órakor Csíkszeredából, az Erőss Zsolt Sportaréna parkolójából. Iratkozni a szervezet zöldségpiac melletti székházában vagy a 0742–020822-es telefonszámon lehet. A helyek száma korlátozott.

A cikk a Hargita Népe március 14-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek