Új rendszer tesztelését indítja el a hőszolgáltató

Gyergyószentmiklós

113

Egy új rendszer tesztelését indítja el a gyergyószentmiklósi távhőszolgáltató, melynek célja, hogy optimális működés esetén ne kelljen emelni a szolgáltatás árát – jelentette be Nagy Zoltán polgármester. Mint kifejtette, az elmúlt időszakban a gáz és a faőrlemény is drágult, az új rendszerrel pedig azt kívánják tesztelni, hogy elkerülhető-e a hőszolgáltatás árának emelése.

Fűtőmű. Új rendszert tesztelnek Fotó: Kertész László

Tárgyalásokat folytattak a gyergyószentmiklósi fűtőmű vezetőjével, ahol részletesen átbeszélték a szolgáltatás körül kialakult helyzetet – kezdte mondandóját Nagy Zoltán polgármester, kifejtve: a fűtőmű igazgatójának tájékoztatása szerint október elsejétől elindították a hőszolgáltatást a városban, jelenleg pedig a felkészülési fázis zajlik, ami azt jelenti, hogy ellenőrizve a rendszereket, szakemberek járják a lépcsőházakat, légtelenítenek, valamint a modulokat, a hőcserélőket és a külső szenzorokat is beállítják.
Nagy Zoltán közölte, egy szakértői bizottság javaslatára – külsős szakemberek bevonásával – egy úgynevezett próbaszolgáltatást indítanak el azzal a céllal, hogy ne kelljen emelni a fűtés árát, mégis meleg legyen a lakásokban.
– A teszt értelmében hajnali 5 órától éjfélig állandó hőenergia-leadás lesz a hálózaton, azonban nem forró fűtőtestekkel – részletezte a városvezető, rámutatva: egy olyan beállítást készítenek elő, amely értelmében a külső szenzort összhangba hozzák a benti hőcserélőkkel, és a lépcsőház fekvése szerint megállapítják, hogy milyen hőfokot biztosítanak állandó jelleggel.
Mint elhangzott, az elképzelések szerint hajnali 5 órától éjfélig 20-22 fok lesz a lakásokban, alapbeállításként pedig a negyedik emeleti lakások hőfokát számolják. A polgármester azt mondta, elképzelhető, hogy az alsóbb emeleteken melegebb lesz, azonban hőszabályzókat kell felszerelni a fűtőtestekre, melyek segítségével vissza lehet venni a hőfokot. Megjegyezte, ideális esetben nemcsak állandó fűtés lesz, hanem spórolni is lehet annak függvényében, hogy a lépcsőház lakói hogyan kérik a szolgáltatást.
– A téli hónapokban nagy kockázattal jár egy ilyen rendszer tesztelése, míg ősszel kisebb a fogyasztás – indokolta a teszt időszerűségét a polgármester, hozzátéve, a tervek szerint november közepéig a város összes lépcsőházában beállítják a hőszolgáltatást. Nagy Zoltán hozzáfűzte, tisztában vannak vele, hogy megannyi szempont hátráltatja a folyamatot, hisz több helyen a fűtőtestekben lévő lerakódás okoz gondot, sőt olyan lakások is vannak, ahol még nem szereltek hőszabályzót.

Ártámogatás a fűtőműnek
A rendkívüli ülés napirendi pontjaként ártámogatási értéket hagytak jóvá a fűtőmű számára, mondván, igaz, hogy az év végéig kellene odaítélni, azonban mintegy 265 000 lej értékben ezt most megelőlegezték. Nagy Zoltán rámutatott, erre azért volt szükség, hogy a nyersanyag beszerzésének költségeit megoldják.
A polgármester hozzátette, a fizetési hajlandóság nem sokat javult a lakók részéről, most is többen csúznak a számlák kifizetésével, emiatt pedig jövedelemkiesés keletkezik a szolgáltatónál. Elmondása szerint nagyon sok felszólítást bocsátottak ki, sőt a végrehajtási folyamatok is elkezdődtek annak érdekében, hogy már az első évben elejét vegyék annak, hogy akár többéves adósság halmozódjon fel.
– Ahhoz, hogy akadálymentesen elindíthassuk a fűtésszezont, azt láttuk célravezetőnek, hogy az utolsó negyedévre folyósítandó ártámogatás egy részét megelőlegezzük a fűtőműnek – mondta
Nagy hozzáfűzte: az év végéig még további 100 000–150 000 lejt kell jóváhagyjanak az említett 265 000 lej mellé. A városvezető arról is beszámolt, hogy egy korábbi tanácshatározat értelmében továbbra is 49 lej a magánfogyasztóknak juttatott ártámogatás.
– Kérdés, hogy a fűtésár felvállalása az önkormányzat költségvetéséből, mint további résztámogatás, megvalósítható lesz-e – jegyezte meg, mondván, erre 2019. január 1-jétől, az új költségvetés elfogadását követően tudnak majd erről biztosat mondani.
Az ülésen egyébként az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság, a Vitalissima Kft. ügyvezetője, György István kinevezéséről is döntöttek.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek