Tvetcov nyerte a román kört

A romániai csapatok összefogtak

37

Példás összefogásnak köszönheti sikerét Sergei Tvetcov a Románia Kerékpáros Körversenyén. A román válogatott tagja a második szakaszt követően állt az összetett élére és sikerült is megnyernie a tegnap délután véget ért viadalt. Sikerét többek között a Team Nováknak is köszönheti.

Sergei Tvetcov brassói szakaszgyőzelme után állt az élre Fotó: Halmágyi Zsolt

Hazai sikerrel zárult tegnap délután Bukarestben az 51. Románia Kerékpáros Körversenye. A román válogatott és jelen pillanatban az ország egyik legjobb kerékpárosa, Sergei Tvetcov a második szakasz végén vette át a vezetést összetettben és a hazai csapatoknak köszönhetően megnyerte a viadalt. Tvetcov sikeréhez nagyban hozzájárult a Team Novák, amelynek a harmadik szakaszon sikerült a mezőny hátrányát csökkentenie a szököttekhez képest, így védve meg Tvetcov elsőségét.
Csütörtökön Nagyszebenből rajtolt el a mezőny és 162,8 kilométer megtétele után Brassóban értek célba a kerékpárosok. Nagyon hamar kialakult egy három főből álló szökés, amelynek tagja volt a Team Nováktól Nicolae Tanovitchii, valamint a magyar Dina Dániel is. A nap három sprintjét az olasz Nicola Vechiarutti nyerte a moldáv és a magyar sportoló előtt, Barcarozsnyón viszont csökkenni kezdett előnyük, a szököttek közül Tanovitchii indult el először Brassó Pojána felé, Tvetcovnak jól sikerült a hajrá, és ő ért fel leghamarabb a nap egyetlen hegymenésére. Az ereszkedés is remekül sikerült a román válogatott sportolójának, aki 23 másodperces előnnyel ért célba Brassóba Emil Dima és az olasz Mattia Bais előtt. A Team Novák csapatából Olekszander Prevar a 8., Jehor Dementyev a 9., Andrij Bratascsuk a 13., Nicolae Tanovitchii a 14., Balázsi Lóránt a 47., Novák Károly Eduárd pedig a 64. helyen ért célba.

Elvett győzelem
Pénteken a viadal királyetapjára került sor. A kerékpárosok Brassóból indultak és 176,3 kilométer megtételét követően Focșani-ban érnek célba. Kökösön, Rétyen és Kézdivásárhelyen volt sprint, a verseny legnehezebb hegymenését Ozsdola után teljesítette a mezőny, a kiemelt kategóriás mászás során 12,2 kilométer során 506 méteres szintkülönbséget küzdöttek le a kerékpárosok.
Kézdivásárhely után alakult ki egy hatfős szökés, amely négy főre szűkült Ozsdola után, az élmenők között volt újra Tanovitcii, de ott volt a moldáv válogatott Cristian Raileanu, aki elsőnek teljesítette a verseny egyetlen szuperkategóriás mászását is. Novák Károly Eduárd még a hegymenés előtt feladta a versenyt, majd amikor látta, hogy Raileanu akár átveheti a vezetést összetettben, arra utasította a csapatát, hogy sportolói álljanak a mezőny élére és kezdjék el a felzárkózást, így védve Tvetcov elsőségét. A négyfős mezőny is szétszakadt a szakasz vége előtt, Focșani-ban elsőként Tanovitchii ért célba, ám a díjkiosztó után elvették tőle a győzelmet. Az utolsó tíz kilométeren ugyanis technikai gondjai akadtak a csíki csapat versenyzőjének, akinek megállás nélkül próbált a csapat szerelője állítani kerékpárján, a bírók szerint pedig túl sokáig húzta a csapatautó a moldáv kerekest, ezért megbüntették, így a negyedik helyre sorolták vissza Tanovitchiit. A szakaszt a holland Jeen de Jong (Monkey Town) nyerte, Tanovitchii a 4., Dementyev a 14., Bratascsuk a 25., Prevar a 28., Balázsi az 51. helyen ért célba a mezőnnyel azonos idővel.

Csíki segítség
Szombaton izgalmasan alakult a Buzău és Târgoviște közötti 124,7 kilométeres szakasz. Sokáig egyben volt a mezőny, ám a második részhajrát követően kialakult egy hétfős szökés, amelyben újra benne volt Tanovitchii. A szakasz felénél viszont Peter Schulting támadást indított, a Monkey Town kerekese pedig az élre állva folyamatosan kezdte növelni előnyét. A holland egy adott pillanatban közel három percre volt üldözőitől, és ekkor virtuálisan át is vette a vezetést a Románia Kerékpáros Körversenyen, sőt sokáig úgy tűnt, szakaszgyőzelme mellett kényelmes előnnyel várhatja majd a zárószakaszt.
A romániai csapatok menedzserei viszont másképp gondolkodtak, gyors telefonos tanácskozást tartottak, és a mezőny élén váltva egymást elkezdték a felzárkózást. Ebben újra a legnagyobb szerepe a Team Novák sportolóinak volt, akik a csapatutasításokat követve óriási tempót diktáltak, és sikerült a végén Tvetcov győzelmi reményeit életben tartani.
Schulting viszont hatvan kilométert egyedül tekert az élen, és meg is nyerte a szakaszt, igaz, mindössze hét másodperccel a mezőny előtt, így Tvetcov összetettben továbbra is az első helyen maradt. A Team Novák sportolói közül Prevar a 37., Dementyev a 47., Tanovitchii az 54., Balázsi a 69. helyen ért célba.

Török veszély
Tegnap a Bukarest utcáin kialakított öt kilométeres pályán húsz kört teljesítettek a kerékpárosok. Már a második körben kialakult egy hatfős szökés, amelyhez később még egy kerekes csatlakozott, előnyük pedig fél percre nőtt. A szököttek között volt két török válogatott is, akik úgy érezték, csapattársukat, Onur Balkant a végső győzelemhez tudják segíteni, így ők diktálták elöl a tempót és a 13. körben egy percre növelték előnyüket a mezőnnyel szemben. Ekkor azonban a román válogatott és a Team Novák sportolói újra felváltva a mezőny élére álltak és gyorsan csökkenteni kezdték a hátrányt a szököttekhez képest, amelyet három körrel a vége előtt semlegesítettek. Crista Daniel még megpróbálkozott egy támadással, de hamar beérte őt is a mezőny. Az utolsó körben még voltak támadási kísérletek, a török válogatott jól helyezkedve előkészítette Balkan sprintjét, de Tvetcov is résen volt, így a török ugyan megnyerte az utolsó szakaszt, ám a végső győztes a román válogatott sportolója lett.
Az 51. Románia Kerékpáros Körversenyét összetettben Sergei Tvetcov nyerte Balkan és a lengyel Mateusz Grabis előtt, a Team Novákból Andrij Bratascsuk a 10., Nicolae Tanivitchii a 14., Jehor Dementyev a 16., Olekszander Prevar a 17., Balázsi Lóránt pedig a 63. helyen zárt a 83 célba érkezett sportolóból.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek