Tűzvész pusztított

Óriási az anyagi kár Homoródszentpálon

257

Három csűr égett le a Homoródszentmárton községhez tartozó Homoródszentpálon péntekre virradóan. Az anyagi kár hatalmas, megközelítőleg 390 ezer lejre becsülik. A tüzet feltehetően meghibásodott villanymotor rövidzárlata okozta.

Az egyetlen vigasz: személyi sérülés nem történt. Órákon át küzdöttek a lángokkal Fotó: isu harghita

Alina Ciobotariu, a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének szóvivője elmondta: csütörtökön 18.31-kor jelentették a tűzesetet, és péntek hajnali 4.50-re sikerült teljesen eloltani a lángokat. A megyei katasztrófavédelmi felügyelőség 3 szerkocsival és 20 hivatásos tűzoltóval szállt ki a helyszínre, hozzájuk csatlakoztak a homoródszentmártoni, oklándi, homoródalmási, homoród­új­fa­lusi, lövétei és szentegyházi önkéntes tűzoltók, szám szerint 49-en. Így az oltásban összesen kilenc szerkocsi és két másik jármű vett részt.
A szóvivő kérdésünkre elmondta: az anyagi kár hatalmas. A tűzben megsemmisült egyik csűr 180 négyzetméteres alapterülettel rendelkezett, itt 12 tonna takarmány, 12 köbméter tűzifa és 40 négyzetméteres faépítmény, továbbá egy fejőgép és egy takarmányszárító gép vált a lángok martalékává. A második leégett csűr alapterülete 500 négyzetméter volt. Itt megközelítőleg 62 tonna takarmány semmisült meg a tűzben, továbbá elégett még 2,5 köbméter építőfa és 15 köbméter tűzifa. Ezenkívül tönkrement egy traktor, két körkasza, egy személygépkocsi, egy permetezőkészülék, egy tárcsa és egy gabonaőrlő malom. A harmadik, mintegy 300 négyzetméteres csűrben 30 tonna takarmány veszett oda. A tűz ráadásul tönkretett egy traktort, két körkaszát és egy fejőgépet is.
A szóvivő szerint az oltást jelentősen megnehezítette az óriási mennyiségű száraz takarmány és az, hogy a csűrök fából épültek. Amire a tűzoltók kiértek a helyszínre, addigra már mind a három csűr lángokban állt. A tűzoltóknak ugyanakkor sikerült megakadályozzák a tűz továbbterjedését. Az anyagi kár mértékét 390 ezer lejre becsülik, míg a megmentett javak értéke – azaz a környező gazdasági épületek és lakóházak, amelyekre a tűz átterjedhetett volna – mintegy 500 ezer lej értékű.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.