2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Tűzkárok és összefogás

Lángok martaléka lett több épület Gyergyószentmiklóson, Gyer­gyószárhegyen és a Gyer­gyó­új­faluhoz tartozó Szenétén a vasárnap délutáni viharban, illetve előtte. A tűz oka a két községben villámcsapás, a városban pedig, a tűzoltóság közleménye szerint, égő cigaretta lehetett. Mindhárom helységben viszont példaértékű a lakosság összefogása mind a tűz oltásában, mind pedig az anyagi károk térítésében

Lángokban a lakóház. Négy családnak nincs födél a feje fölött Fotó: Buslig Barna
Lángokban a lakóház. Négy családnak nincs födél a feje fölött Fotó: Buslig Barna

[dropcap]E[/dropcap]gy lakóház, egy istálló, egy csűr és egy szénakazal vált a lángok martalékává vasárnap késő délután Gyer­gyó­szentmiklóson, a Halászok utcájában; nem sok időre rá Gyer­gyó­szárhegyen, a Kádár utcában három gazdasági épület borult lángba; végül a Gyergyóújfaluhoz tartozó Szenétére riasztották a tűzoltókat egy szénatároló és egy istálló oltásához.

Cigarettacsikk vagy szárazvillám?
Gyergyószentmiklóson többen is hallották a dörgést, majd látták a felszálló sűrű fekete füstöt a Halászok utcájában vasárnap délután még a vihar előtt. Emiatt többen is ún. szárazvillámra gyanakodtak.
– A tűz egyszerre lobbant fel három különböző épületben, nem egyikről terjedt át a másikra – mondta egy szemtanú, aki az oltásnál tevékenykedett.
Egy másik szemtanú azonban állítja, nem volt villámlás, és bár gyorsan terjedt a tűz, eltelt egy kis idő, amíg mindhárom épület lángba borult.
– Egész nap kint voltam az udvaron, és előbb egy puskaropogás-szerű hangot hallottam, de akkor már szaladtak a gyermekek és mondták, hogy a szomszédban tűz van – állította az egyik szomszéd, aki kb. hatvan méterre lakik attól a portától, ahol tűz ütött ki.
Mint mondta, jóval ezután hallatszott a dörrenés, amit sokan égzengésnek vélhettek, ám szerinte valami gyúlékony anyag robbanhatott a tűzben. Az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége közleménye is ez utóbbi változatot erősítette meg, azt állítva, hogy a tüzet „nem megfelelő helyen való dohányzás” okozta.
Az oltást a közeli szomszédok kezdték meg, majd csatlakoztak hozzájuk a távolabb lakók is – becslések szerint több mint háromszáz önkéntes adogatta kézről kézre a vizesvödröket, láncot képezve a Békénytől az égő épületekig. A hivatásos tűzoltók mellett a gyergyószárhegyi, gyergyóalfalvi, gyergyócsomafalvi és vaslábi önkéntesek is kivették részüket a tűz oltásából. Ám így is leégett egy szénakazal, egy istálló és egy csűr, illetve egy lakóház teteje a benne lévő javakkal együtt. Ezáltal négy család került az utcára, akik bérlőként laktak a kiégett ingatlanban – többségük szerepel a polgármesteri hivatal szociális osztályának nyilvántartójában a segélyre, családi pótlékra jogosultak között.

Összefogás a bajba jutottakért
Tegnap már a tűz okozta romok eltakarításán fáradoztak gyakorlatilag ugyanazok a személyek, akik egy nappal korábban a tüzet oltották: szekerekre rakták a szemetet, az üszkös fadarabokat, az elszenesedett szénamaradékot.
– A neheze ezután jön, mert helyre kell állítani, ami a tűzben elpusztult – mondta az egyik segítőkész szomszéd.
Mivel már az oltás során többen jelezték, hogy támogatni kívánják a károsultakat, tegnapra megfogalmazódott a módja is a segítségnyújtásnak. Pénzadományok gyűjtését több intézmény, üzlet is vállalta, így a Gyergyói Hírlap szerkesztősége, a piacon a csirkés bolt, a Virág negyedben a Fény TV ügyfélszolgálata, a Bucsin negyedben a Gyergyó TV és a Savilcom lerakat, a Felszegben pedig az ún. szajvánnál a Golden boltban fogadják az adományokat. Ugyanakkor a Szent Miklós- és a Szent István-plébánián is lehetőség van az adományok átadására, illetve akik nem Gyergyószentmiklóson laknak, kereshetik személyesen a gyűjtés főszervezőjét, Sára Tibort, a 0745–582933-as telefonszámon.

Három épület lángolt Gyergyószárhegyen
– Mi még Gyergyószent­mik­lóson oltottuk a tüzet, amikor telefonon értesítettek, siessünk haza, mert a Kádár utcában is tűz van – közölte lapunkkal Györffy Zsolt, a gyergyószárhegyi önkéntes tűzoltó-alakulat vezetője.
Mint mondta, azonnal felkerekedtek gyergyócsomafalvi és gyergyóalfalvi kollégáikkal együtt – hozzájuk csatlakoztak a helyszínen a gyergyóditrói önkéntesek is –, és siettek a Gyergyószárhegyen keletkezett tüzet oltani. Itt a villám belecsapott egy szénatárolóba, ahonnan átterjedt a tűz a közeli istállóra, illetve a szomszéd udvarban lévő istállóra is.
– Hallottam a nagy csattanást, ugyanakkor láttam is, amint a villám egészen a földig cikázik valahol a közelben – mondta az egyik gyergyószárhegyi szemtanú, aki elmondása szerint azonnal vödröt ragadott és már rohant is oltani a tüzet.
Hozzáfűzte, nem kellett sokat keresgélni, hová sújtott le a villám, mert pillanatok alatt lángba borult az utcájában egy szénatároló és két istálló. A szemtanú szerint néhány perc alatt, amíg a helyszínre ért, a szénatároló már porrá égett, és a közelében lévő istálló is hatalmas lángokban állt.
– A szomszédos istálló épp akkor gyulladt ki, ez még menthetőnek bizonyult, ezért itt kezdtük vedrekkel oltani a tüzet – mondta a szemtanú.
Az általa mondottakat erősítette meg Györffy Zsolt tűzoltóparancsnok is, elmondva, hogy gyakorlatilag mire Gyer­gyó­szent­miklósról Gyergyó­szár­hegyre értek, a helybélieknek sikerült megfékezniük a tűz terjedését.
A szomszédság összefogását pozitívan értékelte Gábor László polgármester is, a község közösségi oldalán köszönve meg a lakosság és az önkéntes tűzoltók munkáját.
– A helyi önkormányzat minden esetben segíti a tűzkárosultakat – közölte a község elöljárója.
Mint mondta, már alá is írta a károsultak támogatási kérelmét, és rövidesen elindul a községben a gyűjtés. Gyergyószárhegyen ilyen esetekben a tűzkárt szenvedett család hozzátartozói, szomszédjai házról házra járva gyűjtik az adományokat, emellett a polgármesteri hivatalnál is elfogadják a felajánlásokat.

Szénatároló és istálló égett Szenétén
A gyergyóújfalvi önkéntes tűzoltókat szintén a gyer­gyó­szent­miklósi tűz mellől szólították haza telefonon.
– Két autónk a hozzátartozó személyzettel volt a gyergyószentmiklósi tűz oltásánál, amikor kaptuk a riasztást, hogy Szenétén ég egy szénatároló és egy istálló – közölte Egyed Imre, a gyergyóújfalvi önkéntes tűzoltók vezetője.
Mint mondta, embereit azonnal a Gyergyókilyénfalva közelében lévő Szenétére irányította az otthon maradt tűzoltókkal együtt, azonban itt is mire a helyszínre értek, már szinte teljesen leégett minden.
– A tűz továbbterjedését akadályoztuk meg – mondta a parancsnok, kifejtve, hogy a tüzet itt is valószínűleg villámcsapás okozta.
Mint mondta, többen is jelezték a szenéteiek közül, hogy látták, amint a villám belecsapott a közeli szénatárolóba.
– A tűz keletkezési okának feltárása nem a mi feladatunk, hanem a hivatásosoké, mi tüzet oltunk és igyekszünk segíteni mindenben azoknak a kollégáknak, akiknek ez a hivatásuk – összegzett Egyed.
Elmondta, vélhetőleg Gyergyó­újfaluban is lesz gyűjtés a károsultak javára, ahogy előző esetekben is.

Jánossy Alíz

 

Kézről kézre adták a vizesvödröket a lakók. Összefogás Fotó: Buslig Barna
Kézről kézre adták a vizesvödröket a lakók. Összefogás Fotó: Buslig Barna

Előző cikkTusványos
Következő cikkHagyományt teremtenének

Kapcsolódó cikkek:

14,333RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb