Tusnádon több a gond, mint a pénz

György József Fotó: Kovács Hont Imre
875

Pénzszűkében van Tusnádon a helyi önkormányzat, csak uniós és országos vidékfejlesztési programok támogatásaiból tudnak infrastruktúra-fejlesztésre költeni. A község csatornázása szinte átadásra kész, de még meg kell küzdjenek a bürokráciával. Az is gondot okoz, hogy Tusnád januárban kimaradt az áfa-visszaosztásokból – tudtuk meg György József polgármestertől évértékelő beszélgetésünkön.

György József Fotó: Kovács Hont Imre

Az elöljáró szerint Tusnád az egyik leghátrányosabb helyzetű település Hargita megyében, ami a beruházásokat, a közutakat és a tulajdonviszonyok rendezését illeti. Elmondása szerint a helyzet rendezésének egy akadálya van: nagyon sok feladat hárul a helyi önkormányzatokra, de nincs hozzájuk rendelve elegendő forrás.

Kevés a pénz
Mint részletezte: az elmúlt évben a község költségvetésének minden maradék pénzét összeszedve sem sikerült kifizetniük a csatornázási programban az önrészt, még most is van tartozásuk a kivitelezővel szemben.
– A tavalyi költségvetési év még eltelt valahogy, de az idei még el sem kezdődött, és már rosszabbak a kilátások, mert az áfa-visszaosztásokból már első lépésben sem kaptunk támogatást, azzal az indoklással, hogy a községnek tavalyról maradt meg pénze – panaszolta a polgármester.
Hozzáfűzte: valóban maradt meg elköltetlen pénze az önkormányzatnak, de az kizárólag célirányos támogatásokból áll, olyan beruházásokra, amelyeket a tavaly nem tudtak befejezni. Ilyen beruházás volt az új Olt-híd építése, amelyre megkapta az önkormányzat a pályázati támogatást, ki is fizette az eddig elvégzett munkát a kivitelezőnek, amelyet azonban a tél idején már nem lehetett folytatni, így addig hivatalosan is szünetel a hídépítés. Az erre a célra szánt támogatásokat azonban nem költheti másra a község, ezért valójában nincs fölöslegben maradt pénzük. Ennek ellenére a kormány úgy ítélte meg, hogy fölös megtakarítása maradt a községnek. Így Tusnád januárban kimaradt az áfa-visszaosztásból származó támogatásokból.

Hiányozni fog az elmaradt áfa-támogatás
A polgármester kifejtette: meg kellene különböztetnie a kormánynak a tényleges költségvetési megtakarításoktól a kizárólag a be nem fejezett beruházásokra költhető, pályázaton elnyert támogatásokat.
– Minden aprópénzünket, amely a tavaly megmarad, arra fordítottuk, hogy a csatornázás ránk eső költségeit, az önrészt fizessük ki – ecsetelte az elöljáró.
Hozzáfűzte, korábban sem kaptak túl nagy összegeket az áfa-visszaosztásokból, azonban az a 60-70 ezer lej legalább a bérek biztosítására elég volt. Ez azért is érzékeny veszteség számukra, mert nincs sok vállalkozás a községben, amelyek nagyobb összegű adót fizetnének be a helyi önkormányzat kasszájába. A kisnyugdíjasok vagy az alacsony bérből élők nem tudnak annyi adót befizetni, hogy önerőből fenntartsanak egy kisebb önkormányzatot. Ezzel gyakorlatilag ellehetetlenülnek – fejtette ki a polgármester.
Kérdésünkre elmondta a község eddigi beruházásait többnyire nem saját forrásból, hanem pályázaton elnyert támogatásokból finanszírozták. Ilyen volt a hídépítés is, amelyre a kormány decemberben utalta ki a pénzt, és világos volt, hogy év végéig nem tudják befejezni, mert előtte a tervet is el kell készíttetni. Idén tavasszal egyébként várhatóan befejezik a híd építését, ezzel nem lesz gond, mert a szükséges források rendelkezésre állnak.

A csatornázás majdnem kész
György József kérdésünkre elmondta, a község csatornázása is elkészült, azonban a beruházást finanszírozó Környezetvédelmi Alapon (AFM) múlik, hogy mikor adják át. Hozzáfűzte: a község önrésze a teljes beruházás értékének 23 százaléka, de ezt is csak a Hargita Megye Tanácsa segítségével tudják kifizetni.
– Saját forrásainkból tíz év alatt sem lenne annyi – fogalmazott némi öniróniával az elöljáró. Hozzáfűzte: a Csíkszentsimont és Csíkkozmást is kiszolgáló derítőállomás elkészült, csak az utolsó simítások vannak még hátra, és át lehet adni. A gondot az okozza, hogy egy rövidebb szakaszon módosítani kellett az eredeti terveken, az AFM azonban lassan három hónapja nem hajlandó választ adni a község kérésére. A kivitelező pedig azért vár a munka befejezésével, mert az AFM csak a derítőállomás üzembe helyezése, azaz a hivatalos átadás után hajlandó az utolsó részletet kifizetni. A teljes beruházás értéke 7 millió lej.
A polgármester reményei szerint május 31-ig átadhatják a csatornarendszert, ha a Környezetvédelmi Alap hajlandó lesz csipkedni magát egy kicsit. Mint arról beszámoltunk, Csíkkozmáson már befejezték a csatornahálózat építését, mindössze rá kell csatlakozniuk a tusnádi hálózatra, amint elkészül a derítőállomás.
György József még elmondta: idén uniós és országos (PNDL) forrásokból 11-12 kilométernyi községi utat terveznek leaszfaltozni két különböző projekt keretében. Ezenkívül a nemrég épült újtusnádi óvodát szeretnék működőképessé tenni, már csak fűtését kell megoldaniuk.

Kiss Előd-Gergely

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.