2021, március 2, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

Turizmus és ifjúsági kérdések a középpontban

A beruházások mellett a közösségépítés, a fiatalokkal való kapcsolattartás és a helyi vállalkozókkal való együttműködés is fontos részét képezte az elmúlt évnek Gyergyócsomafalván. A helyi önkormányzat a jövőtervezésre, fejlesztési stratégia elkészítésére is hangsúlyt fektet: 15 beruházás terveinek elkészíttetését indítják el az új esztendőben. 


Egy olyan időszakban, amikor sok munkahely megszűnt, és több vállalkozás is gazdasági problémákkal küzdött, mi igyekeztünk enyhíteni ezt helyi szinten: vásárlásaink 16,5 százalékát csomafalvi cégek által valósítottuk meg, ami azt jelenti, hogy egymillió 650 ezer lejnyi értéket fizettünk ki csomafalvi vállalkozásoknak a beruházásaink kapcsán anyagbeszerzésre, így ezen összeg egy része visszajutott a helyi családokhoz – emelte ki évértékelőjében Márton László Szilárd, Gyergyócsomafalva polgármestere.

A községben beruházások sora valósult meg, illetve folytatódott tavaly: átadták rendeltetésének az új óvodaépületet a szászfalvi falurészen, emellett egy óvodaközpont építése is elkezdődött uniós alapokból az egykori községházán. 2020-ban 14 utca és utcarész aszfaltozására adódott lehetőség, ezek között a forgalmas Temető utcában jelentős beruházást valósítottak meg. A csatornahálózat bővítését és korszerűsítését is elkezdték, a munka magában foglalja a Lok és Veresvirág turisztikai övezet közművesítését is.

Közel négy kilométer mezei útszakasz újult meg és folyamatban van a községháza külső és belső tatarozása is. Emellett kevésbé látványos, de fontos eredmény a jégpálya megújítása, valamint a Temető utca végén lévő Maros-híd rendbetétele is. 

– A járvány uralta tavalyi esztendőben, úgy gondolom, jól vizsgáztunk a helyzet kezelésének szempontjából: pozitívumnak tartom, hogy a szükségállapot idején ki tudtunk jelölni egy, a karantén letöltésére alkalmas épületet, ezzel is segítve a külföldről hazaérkező falustársaknak, hogy ne kelljen távolabbi helyszínen tölteniük a kéthetes időszakot. Higiéniai és védőfelszereléseket vásároltunk az iskolának a tanév kezdetére, és annak ellenére, hogy a táblagépek beszerzése nem sikerült abban a formában, ahogy terveztük, pályázatot nyújtottunk be a Versenyképességi Operatív Program (POC) keretében, és bízom benne, hogy az igényelt táblagépek és más IT-eszközök hasznosak lesznek a diákok számára az online oktatás befejeztével is, kiegészítve a tankönyvekből való tanulást – mondta el visszatekintőjében a községvezető.

Márton László Szilárd kiemelte: a járványhelyzet még szorosabb együttműködést eredményezett a helyi önkéntes tűzoltó-alakulattal, amelynek tagjai a szükségállapot és kijárási tilalom idején éjszakai járőrözést vállaltak a közbiztonság megőrzéséért. Az alakulat számára tűzoltóautót vásároltak községi költségvetésből, valamint a helyi közbirtokosság anyagi támogatásával.

Bár a koronavírus-járvány az online térbe száműzte a rendezvények, közösségi események jó részét, két alkalommal sikerült megmozgatni a lakosságot: a Virágzó Csomafalva programhoz négyszáz család csatlakozott és ültetett, gondozott virágot a kapuja előtt, vonzóbbá téve ezáltal a faluképet. A falunapok idején a Csomafalván jár a nóta kezdeményezés által a kisközösségek megtartó erejét tapasztalhatták meg az itt élők.

– Tizenöt beruházás terveinek elkészíttetését szeretnénk elindítani idén, hogy az új kiírásokat tudjuk megpályázni a következő időszakban. A lakók bevonásával készül a településfejlesztési stratégia, amelyben fontos helyet kap a turizmus, hiszen szeretnénk Csomafalva számára megszerezni a helyi érdekeltségű üdülőtelep minősítést. Megújult csapattal dolgozunk, fiatal alpolgármesterrel és egy ifjúságpolitikai kérdésekben érdekelt személyi tanácsadó munkatárssal egészült ki a csapatunk. Bízom benne, hogy eredményeket érünk el ezen a területen is – összegzett Márton László Szilárd.Boncina-Székely Szidónia

Kapcsolódó cikkek:

Videó – Hargita magazin 2021. március 2.

A mai műsorból megtudhatják, hogyan zajlott a szakmák hete Hargita megyében, mi is az a biogazdálkodás, de megtekinthetik Sánta Csaba bronz kisplasztikáit a Megyeháza...

2,3 millió adag oltóanyag érkezett az országba

Március 1-jéig 2,3 millió dózis koronavírus elleni oltást kapott Románia – jelentette be kedden a COVID-19 elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője. Dr. Valeriu...

Leforrázta magát egy fiatal lány

Leforrázta magát egy 16 éves csíksomlyói lány vasárnap este. A figyelmetlenség miatt bekövetkezett balesetben a lány első- és másodfokú égési sérüléseket szenvedett – tájékoztat...

Legfrissebb