Turisztikai központ és kiállítótér a 150 éves házban

83

Önerőből és megyei tanácsi támogatással készül el idén a csíkszépvízi tűzoltószertár, valamint a turisztikai információs központ. Mindkét beruházás jelentős előrelépést jelent.

Üresen álló örmény ház Csíkszépvíz központjában. A turizmust szolgálja majd Fotó: László Róbert
Üresen álló örmény ház Csíkszépvíz központjában. A turizmust szolgálja majd Fotó: László Róbert

Új tűzoltószertárt építünk a kugliterem végébe, a kaszinókertbe – magyarázta Ferencz Tibor szépvízi polgármester. – Erre a megyei önkormányzat 55 ezer lejes támogatást adott, és ezt pótoljuk ki a helyi költségvetésből mintegy 25 ezer lejjel.
Szintén a megyei tanács támogatja az információs központ kialakítását is, és ezzel a szépvíziek egy régi terve válik valóra. A turisztikai információs irodát ugyanis a faluközpont egyik 1866-ban épült örmény épületében rendezik be, és a létesítmény a székely határőr életformával összefüggő kiállítótér is lesz egyben.
– Még nincs eldöntve az új központ neve, de a székely határőrséghez, a határvédelemhez kötődik majd – mondta a köz­ségvezető. – Itt Szépvízen volt a felcsíki császári-királyi alke­rü­leti biztosság, most is a község határának egy jó része megegyezik az ezeréves határral, és gyakorlatilag Szépvíz volt az a település, amelyik a keleti határt védte – mindez indokolja egy ilyen központ létrehozását.
A központ számára kiszemelt Dájbukát család egykori lakóházát 1948 után államosították, évtizedekig az öregotthon működött benne, majd az úgy öregotthon felépülte után a községnek maradt az épület. A kétszintes, 500 négyzetméteres épület felújítását és a turisztikai központ kialakítását a megyei tanács 300 ezer lejjel támogatja, a helyi tanács 150 ezer lejjel járul hozzá a költségekhez.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.