csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Turisztikai célpont: Hargita megye a negyedik helyen

A Turisztikai Minisztérium idén is versenyt hirdetett az EDEN (European Destinations of Excellence, Kiváló Európai Desztinációk) projekt keretében, egészség- és relaxációs turizmus témában. Hargita megye turisztikai desztinációként a negyedik helyezést érte el.

A Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére és támogatásával létrehozott Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI Harghita) jelölte Hargita megyét mint turisztikai célpont a 2019-es EDEN-díjra, amelyet évente öt desztináció nyerhet el. A pályázatra ötvenoldalas összefoglaló készült, főként a megye egészség- és relaxációs turizmushoz kapcsolódó ajánlatairól, valamint a vallási és más tematikus programokról. Kiemelt helyet kapott a gyógyturisztikai potenciál bemutatása, de a jól ismert látványosságok és kedvelt programok sem maradtak ki.
A jelentkezőknek meg kellett felelniük néhány kritériumnak, így a beküldött anyag tartalmazta a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás eddigi tevékenységét, európai uniós projektben való részvételét, a marketingstratégiát, a kommunikációs csatornák összefoglalóját, a promóciós anyagok listáját stb. Bár a projekt témája az egészségturizmus volt, érinteni kellett minden olyan tényezőt, amely befolyásolja azt, például az infrastruktúra, események, programok típusa, gasztronómia, online kommunikáció stb.
A 2019-es EDEN-pályázat nyertesei: I. Miszmogyorós; II. Fehérvölgy; III. Fügefürdő; IV. Hargita megye; V. Aknasugatag.
A nyertes turisztikai célpon­tok bekerülnek a Kiváló Európai Desztinációk országos és európai hálózatába és az EDEN Egyesület tagjaivá válnak. A desztinációkat a minisztérium csatornáin keresztül is népszerűsítik, és országos szinten díjazzák egy fesztivál keretében.
A Kiváló Európai Desztinációk az Európai Bizottság 2006-ban indított turisztikai programja, és ezzel összefüggő pályázata, amelynek célja a fenntartható turizmus fejlesztése, a klasszikus célpontok tehermentesítése, a szezonalitás csökkentése, a turisták áramlásának új célpontok felé való irányítása és hálózatépítés ösztönzése a projekt résztvevői között.
A versenyt az Európai Bizottság társfinanszírozásával a 2019-es EDEN Contest Projekt keretében valósították meg. Romániában jelenleg 39 EDEN-desztináció található.
Ezúton is köszönjük a megyei turisztikai információs irodák referenseinek, a wellness-központok és wellness-szálláshelyek képviselői­nek, a gyógykezelő központok és balneo-szálláshelyek munkatársainak, valamint a turisztikai civil szervezeteknek és vállalkozóknak, hogy a versenyre összeállított anyaghoz minden kért információt eljuttattak hozzánk. Külön köszönet illeti azokat a turisztikai szolgáltatókat, akik a Visit Harghita applikációba rengeteg kikapcsolódási lehetőséget töltöttek fel.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb