2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Turistamenedék Madicsa-fürdőnél: a megőrzés is kihívás

58 ezer euróból építenek turistamenedéket és szálláshelyet a Csíkkarcfalvától öt kilométerre eső Madicsán. Az épülettel szépült a helyiek egykor virágzó pihenőhelye, és a községvezetés további fejlesztésekben is gondolkodik. Csakhogy egyelőre az új beruházás megőrzése is kihívást jelent.

Épülő turistapihenő. Kirakósszerű fejlesztés Fotó: Daczó Dénes
Épülő turistapihenő. Kirakósszerű fejlesztés Fotó: Daczó Dénes

Madicsa-fürdő, a felcsí­ki­ak egyik kedvenc pi­he­nőhelye az elmúlt huszonöt évben elvesztette vonz­erejét. Meglévő épületeit megrongálták, vécéként használták. A felújítást már rég tervezte a községvezetés, a rendelkezésre álló pénz függvényében azonban csak lépésenként lehet haladni.
– Az anyagiak miatt az egész olyan, mint egy kirakósjáték, csak kisebb munkálatokat tudunk egyszerre megvalósítani, de a végére összeáll a kép – fogalmazott Gábor Tibor. Karcfalva polgármesterétől megtudtuk: a helyi önkormányzat már évekkel ezelőtt döntött a terület beltelkesítéséről, a rendezési terveket is elkészítették, beszerezték a szakhatósági engedélyeket. A tervek és engedélyek a hosszú távú fejlesztést teszik lehetővé. A tavaly első lépésként az itt található borvízforrást és környezetét tették rendbe.
Az új menedékház építésére LEADER-programból nyert 30 ezer eurós – mintegy 133 ezer lejes – támogatást a község, saját költségvetésből további 28 ezer euróval – 124 ezer lejjel – járultak hozzá a beruházás megvalósításához. A kőből és fából készült menedékház tájba illő, a terep adottságait használja ki. A domboldalról is megközelíthető emeleti részén hálótermeket alakítottak ki, míg az alsó nyitott részen asztalok és padok lesznek.
Az épület nyári szállásként szolgálhat, de pontos működtetését az átvétel után dolgozzák ki, közölte Gábor Tibor.
Ugyanakkor az új létesítmény állagának megőrzése is kihívást jelent majd a községnek, hiszen a településtől távol lévő épületeket Madicsán korábban is megrongálták. A községvezető szerint elsősorban a téli időszakban van gond, amikor hajléktalanok keresnek ott menedéket. A létesítmény és felszerelésének megőrzése érdekében körültekintően kell eljárjanak, éppen ezért a mozgatható berendezést csak időszakosan tartják majd a helyszínen – jelezte polgármester. Áramforrás hiányában egyelőre áramfejlesztőről biztosított az épületben a világítás. Az idén sem tudják a villanyáramot kivezetni a fürdőre, de a polgármester bízik abban, hogy jövőre erre is pályázni tudnak a megyei tanács Kisvillany-programjának keretében.

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,357RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb