2021, január 18, hétfő.

Turisták is bekapcsolódtak a borszéki Anna-bálba

Igazi báli hangulatban, 11. alkalommal ünnepelte az Annákat Borszék, a szabadtéri rendezvényen nemcsak a helyiek, hanem turisták is részt vettek. A korábbi évekhez hasonlóan, ezúttal is tánctudásukat kellett bizonyítaniuk a bálozóknak, emellett a fürdőváros Anna-báljainak történetére vonatkozó kvízkérdésekről is gondoskodtak a szervezők. Mint mondták: ezúttal is sikeresnek bizonyult a rendezvény, a cél pedig elsősorban a hagyományőrzés.

Anna-bálozók Borszéken. Élő múlt
Anna-bálozók Borszéken. Élő múlt

Idén is nagy érdeklődésnek örvendett a borszéki Anna-bál, a benevezetteket véletlenszerűen sorsolták párba a szervezők: a 14 pár táncát követően csak 5 duó maradt versenyben, akiknek kvízkérdésekre kellett válaszolniuk.
A megmérettetés eredményeképp két udvarhölgyet és egy bálkirálynőt választottak: az első udvarhölgy Papp Renáta, a második Klemencz Ingrid lett, míg bálkirálynőnek a borszéki Fazakas Adriennt választották.
Utóbbi kifejtette: fontosnak tartja a hajdani Anna-bálok hagyományának ápolását, hiszen a turizmus, ezáltal pedig Borszék jövője a tét.
– Aki teheti, látogasson el Borszékre, és vegyen részt a hétvégi rendezvényeken. Itt minden gyermek tagja valamilyen tánccsoportnak, és a városért, valamint a hagyományok megőrzésének érdekében végzik tevékenységüket – tette hozzá Fazakas Adrienn.
A rendezvény a Tündérkert Virágai Tánccsoport és a Borszéki Ifjúsági Fórum (BIF) szervezésében zajlott, akik elsősorban szintén a hagyományőrzést, illetve a turizmus fontosságát tartották szem előtt.
Moşneag Ilona, a Tündérkert Virágai Tánccsoport vezetője kifejtette: sikeresnek tartja a rendezvényt, mondván, öröm számukra, hogy a bál nemcsak a helyieknek, hanem a turistáknak is kellemes kikapcsolódást nyújtott.
A borszéki önkormányzat tanácsosaként is tevékenykedő Moşneag Ilona a városvezetés turistavonzó stratégiájához az első pillanattól kezdve hozzájárult: azokat a műsoraikat, amelyeket eddig a művelődési házban tartottak, most a szabadtéri rendezvénysátorban mutatják be az érdeklődőknek. A tánccsoport kis- és nagycsoportja is fellépett az Anna-bálon, keringővel köszöntve az ünnepelteket.
A borszéki Anna-bál története régre nyúlik vissza, a korabeli sajtóban több írás is megjelent a nagy múltú rendezvényről. A Csíki Lapok 1893. augusztus 9-én megjelent számából például kiderül, hogy a karitatív célú bálon többek között özvegy Urmánczy Jánosné, valamint Orel Dezső, Gyergyószentmiklós akkori polgármestere is részt vett.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb