hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Túrázzunk Udvarhelyszék tanösvényein! Évről évre fejlődik az erdei túraútvonal

Szombaton új útmutató és ismertető táblákat, padot helyeztek el a Zete tanösvényen, új nevén az EKE-Öko Tematikus Parkban Zeteváralján, amely De­ság-patakából indul és az ivói Kol­ping Klubnál ér véget.

Madárles teszi élvezetesebbé az útvonalat. Nem csak természetbúvároknak

A4,5 kilométeres Zete tan­ösvényt a székely­ud­var­helyi Erdélyi Kár­pát-­Egyesület (EKE) hozta létre 2007-ben, gondnokságát pedig Szederjesi Tamás, a Természet Szíve Egyesület elnöke látta el. Az elmúlt években a sikeres pályázatoknak köszönhetően bővítették a tanösvényt, amelyet időközben EKE-Öko Tematikus Parknak neveztek el, hiszen a tanösvény mentén megépült egy információs ház is, amely menedékházként szolgál a turisták számára. A tanösvényt biciklisúttal is bővítették.
Hargita Megye Tanácsa és néhány támogató jóvoltából sikerült a régi táblákat kicserélniük, egy új padot is kihelyeztek a meglévők mellé, emellett egy meredekebb, 1,5 kilométeres szakaszon drótkábelt is kihúztak, amely megkönnyíti a hegyre való kapaszkodást. A tanösvény biztonságos, noha azt tanácsolják, hogy ha lehetséges, kísérővel vágjanak neki az erdei útnak. A menedékházat előzetes egyeztetés után bárki ingyen használhatja, szállásolásra is van lehetőség.
A kihelyezett táblákon a tápláléklánc ismertetése, a növény-, illetve állatvilág bemutatása mellett a vadgazdálkodás rejtelmeibe, a vadászat történelmébe is betekinthetnek a látogatók, ugyanakkor Zete váráról is fontos információkat tudhat meg az arra járó. A tanösvényen idén egy madármegfigyelő házikót is felállítottak, ahonnan a gyerekek szakember segítségével megtekinthetik az ott élő madárvilágot. Ezt szintén a megyei tanács, egy magáncég és Magyari Mónika egyesületi tag támogatta.

Fotók: Szederjesi Tamás

A tanösvényt évente nagyjából 500 turista látogatja.
Udvarhelyszéken több tanösvény várja a túrázókat: elérhető közelségben van a Csicser-Budvár tanösvény, amelyet szintén az EKE hozott létre, ugyanakkor a Természet Szíve Egyesület alakította ki a Fák mesélnek tanösvényt a Kerekerdőn, Telekfalván a Vadak útja I. tanösvényt, illetve a Homoródszentmártonhoz közeli Leányerdőn a Vadak útja II. tanösvényt. Az utóbbi három tanösvény a Szívek útja gyűjtőnevet kapta, a kétnapos túraútvonalakat összekötötték, tehát körbejárható. Jelzése fehér alapon piros szív. Ezt a hosszabb túrát az egyesület szervezett formában ajánlja.
– A tanösvények nemcsak tavasztól őszig, hanem télen is végigjárhatóak, ha az időjárás engedi. Ugyanakkor a turistáknak figyelembe kell venniük a vadászati szezont, amikor tilos zavarni a vadásztatást. Kora reggel és késő délután sem alkalmas végigmenni az erdőn, hiszen ilyenkor előjöhetnek a vadak, a kockázat nő. Reggel 10-től délután 5 óráig viszont a túrázók biztonságban végigmehetnek a tanösvényen – állítja Szederjesi Tamás. A szabályok megtalálhatóak a kihelyezett táblákon, amelyeket érdemes betartani biztonságunk érdekében.
A Természet Szíve Egyesület egyébként a túrák, kirándulások mellett honismereti táborokat is szervez, de fotózással, hátrányos helyzetű gyerekek megsegítésével is foglalkozik. Az egyesület idén egyhetes környezetvédelmi gyerektábort is szervezett Ze­te­váralján rossz szociális helyzetben lévő gyerekeknek – tájékoztatta lapunkat Szederjesi Tamás egyesületi elnök.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb