Túlzásból fakadó problémák

63

Egy átlagos hétvégén 10-15 százalékkal csökken a hívások száma a hétköznapokhoz viszonyítva, viszont húsvétkor a riasztások száma elérte a hétköznapi szintet: naponta 62–79 esetben riasztották a Hargita Megyei Mentőszolgálatot – tudtuk meg Domokos Iván orvosigazgatótól. Elsősorban a hasfájásos, epeproblémákkal kapcsolatos hívások száma növekedett meg – összesen 18 ilyen beteghez hívtak mentőt –, illetve hétfőn 10 ittas állapotban levő beteget kellett kórházba szállítani. Domokos Iván kiemelte, míg máskor egy hét alatt tucatnyi pszichés problémához hívják őket, most a négy nap alatt 13 ilyen esetet jegyeztek, aminek valószínűleg az az oka, hogy sokan nehezen viselik az egyedüllétet az ünnepek alatt. A húsvéti hétvégén összesen 6, különböző okokból bekövetkezett halálesetet is jegyeztek. Ugyanakkor 15-ször szüléshez riasztották a mentőszolgálatot, ez kiemelkedőnek számít. A hétvégén két autóbalesethez kellett kiszállniuk, de szerencsére a három sérült egyike sem volt súlyos állapotban. Domokos Iván azt javasolta, hogy adminisztratív hívószám helyett inkább a 112-es egységes, országos sürgősségi telefonszámot hívják a bajbajutottak, amelyen immár magyarul is válaszolnak.
A Hargita Megyei Rendőr-felügyelőség szerint vasárnap két ittas sofőr okozott balesetet: a 21 éves M. E. Homoródszentmártonon hajtott neki egy parkoló gépkocsinak, a balesetet követően 0,89 mg/l légalkoholszintet mértek nála, míg a bukaresti, 35 éves L. M. D. szintén alkohol hatása alatt (nála 1,23 mg/l-es légalkoholszintet mértek) sodródott ki és ütközött egy fának Székelyudvarhely és Kápolnásfalu között. Nagypénteken az ittas, gyalogosan közlekedő 42 éves M. D.-t ütötte el egy szabályosan közlekedő gépjármű Lövétén. Több esetben nem az útviszonyoknak megfelelően vezettek a sofőrök, pénteken a 20 éves budapesti F. E. Homoródalmás és Oklánd között vesztette el az uralmát a gépkocsi fölött, vasárnap az 51 éves szentegyházi M. S. Máréfalva és Kápolnásfalu között sodródott ki egy kanyarban. Lopás miatt is el kellett járni: szombaton értesítették a csíkszeredai rendőrséget, hogy ismeretlen tettesek surrantak be egy imaházba és elloptak egy laptopot meg egy fényképezőgépet, összesen 2500 lej értékben. A nyomozók a 12 éves O. F. M.-nél találták meg a tárgyakat, amelyeket visszaszolgáltattak, az elkövető ellen pedig minősített lopás gyanújával indítottak eljárást.
Gheorghe Filip szóvivőtől meg­tudtuk, az említett eseteken kí­vül csendes, nyugodt volt az idei hús­vét. Igaz, az ellenőrzések során iga­zoltattak néhány ittas sofőrt, de va­lamennyi esetben csupán szabály­sér­tést állapítottak meg, mivel az alkoholszintjük még a bűncselekményt jelentő határérték alatt volt.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.