„Túl népszerű” a gyilkostói vasaltút – Már a medvék is a via ferratán járnak

452

Turisták százai mellett immár a medvéket is vonzza a Kis-Cohárd vasaltútja: nemcsak a bakancsos turisták, hanem a nagytestű talpasok is itt járnak, ráadásul utóbbiak nemcsak felfelé másznak a via ferratán, hanem lefelé is ott ereszkednek. Vélemények csaptak össze egy tegnap szervezett tematikus gyergyószentmiklósi konferencián.

Egyáltalán nem zavarja a medvék jelenléte az állatvédőket, a turisták többségét is elsősorban a helytelen használat, nem pedig a „medveforgalom” bosszantja a Gyilkos-tó melletti Kis-Cohárdon kialakított vasaltút esetében. Az állattartó gazdák örülnek a jelenségnek, a megyei tanács azonban a turisták biztonságát helyezi előtérbe és megfontolt lépéseket tervez.
Az ősszel átadott vasaltutat már több mint ezer turista, az utóbbi két hét során pedig tizenkét medve is felkereste. A Kis-Cohárdon levő erdőkben lakó medvék némelyike annyira rászokott a via ferratára, hogy itt közlekedik, amikor mézes-diós kürtőskalács beszerző útjára indul a tópartra. A zöldek szerint ez alapvetően nem gond, és a turisták is jobbára csak azt ellenzik, hogy lefelé menet is a vasaltúton járnak a medvék. Gyergyószentmiklóson tegnap konferencián vitatták meg az érintettek a jelenséget.
– A medvét nem az észérvek, hanem az ösztönök irányítják. Ha rátalálnak egy rövidebb útra, akkor azt használják – mutatott rá az Ufók és Más Zöldek Egyesület elnöke, Lucerna János.
– Ezek az állatok nem támadnak emberre, nem kell félnünk tőlük. Viszont ha felfelé menet szembejön egy medve, nem lehet annyival elintézni, hogy „hát, bocs” – vélekedett Kő-Papi Rolló, a Sziklamászók Klubja ügyvivője.
A legcsúnyábban Gyergyói Szarvasmarhatartók Szervezetének elnöke, Márton Malakiás és felesége, Anikó fakadt ki, akik az Ani-Mal Kft. vezetőiként nagyon megsínylették a múlt heti medvetámadásokat: tizenkét tehenük veszett oda a három vadkár során.
– Nekünk addig jó, amíg a medvék a vasaltúton vannak, mert addig sem az istállókat dézsmálják. Mondtam már ezerszer, hogy az összes medvét meg kellene g****i m*g k*********ó ty***k m*********a h***t! – fogalmazott a gazda.
– A legfontosabb mindig az ember épsége, biztonsága. Ha jobb megoldást nem találunk, felvonót építünk a via ferrata mellé, és megpróbáljuk rászoktatni a medvéket a liftre. Ez lehet a legideálisabb kényszermegoldás – közölte Betfalvi Mátyás megyeitanács-elnök.

Kercsó Hanna Irmuci

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek