Túlélők után kutatnak a magyar mentők

113

Megérkeztek Ecuadorba a magyar speciális mentők, akik a fővárosból azonnal a földrengés epicentrumának közelébe mennek, ott próbálnak segíteni. Túlélőket is keresnek még. Némi remény ilyenkor, néhány nappal a földrengés után még lehet. A halottak száma közben 525-re emelkedett.

Mentik a menthetőt. Romokban hever  Pedernales Fotó: hirado.hu
Mentik a menthetőt. Romokban hever Pedernales Fotó: hirado.hu

Orvosokkal, alpinistákkal és keresőkutyákkal érkezett négy magyar mentőcsoport Quitóba, hogy segítsen a földrengés áldozatainak felkutatásában, Ecuador kérésére. A magyar kontingens a második külföldi csapat, amelynek a fogadását kedden hajnalban jóváhagyták a latin-amerikai országban.
– Olyan kutyusokat hoztunk, akik élő és halott személyeket keresnek. Nagyon sok helyen bizonyítottak már, hiszen eddig 23 országban dolgozott a szervezetünk, Kolumbia, Salvador sem ismeretlen számunkra – nyilatkozta az M1-nek a miskolci Spider Mentőcsoport vezetője, Lehóczky László.
A 14 órás repülőút után a magyar szakemberek azonnal továbbindultak Pedernalesbe, a rengés epicentrumának közvetlen közelébe, itt volt a legnagyobb a pusztítás.
Az 55 ezer lakosú város romokban áll: a mentőalakulatok földmunkagépekkel mozgatják a törmeléket ott, ahol egykor boltok, szállodák és lakóházak álltak. A romok alól egyre több holttest kerül elő, jóval ötszáz fölé emelkedett a halálos áldozatok száma, több mint kétszáz embert pedig eltűntként tartanak nyilván.
– A statisztika szerint 72 órával a földrengés után túlélőket már ritkán lehet találni. A mentés természetesen még néhány napig biztosan folytatódik, de hogy mikor lesz vége, ezt a döntést az ecuadori hatóságok hozzák meg – mondta Sebastian Mocarquer, a chilei mentőalakulat vezetője.
Egy összesítés szerint több mint húszezren váltak hajléktalanná a földrengésben, őket sátortáborokban szállásolták el.
A szombati földrengés volt az elmúlt 67 év legborzasztóbb természeti katasztrófája Ecuadorban. A földmozgás a Richter-skála szerint 7,8 tizedes erősségű volt. A károkat több mint hárommilliárd dollárra becsülik.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek