Túlélési stratégiák

47

Idén lett 80 éves Bodor Ádám, a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb prózaírója. Kolozsváron született, Budapesten él, de gyakran visszajár Erdélybe, a G.Caféban már több ízben is találkozott olvasóival. Ezúttal a fiatalabb írógeneráció két kiváló képviselője, Szabó T. Anna és Dragomán György társaságában érkezik a székelyudvarhelyi kultúrkocsmába.

Bodor Ádám egy korábbi alkalommal a G. Caféban. Börtönéveiről is mesélt Fotó: Szabó Károly
Bodor Ádám egy korábbi alkalommal a G. Caféban. Börtönéveiről is mesélt Fotó: Szabó Károly

Túlélési stratégiák. Ezzel a címmel várja irodalmi estre az érdeklődőket a székelyudvarhelyi G. Café holnapután, csütörtökön 20 órára. Ezúttal Murányi Sándor Olivér író Bodor Ádámmal, Dragomán Györggyel és Szabó T. Annával beszélget.
„Az idén 80 éves Bodor Ádám Kossuth-díjas írótól szóban és írásban minden mellébeszélés idegen, a tartózkodó alkat ugyanakkor igen színes és hiteles személyiséget takar. Könyveiben – a legendás Sinistra körzetben, Az érsek látogatásában, a Verhovina madaraiban és a többiben – a lehető legtömörebb kifejtésre szorítkozik, mintha csupán a vázát írná meg valaminek. E visszafogott, puritán kifejezésmód azonban mai irodalmunk egyik leggazdagabb, klasszikus értékű, maradandó szerzői világát építi fel. Éves megszakításokkal történő udvarhelyi beszélgetéssorozata ötödik alkalmához érkezett. Bár beszédben is eléggé szűkszavú, mégis kihagyhatatlan élmény őt hallgatni.
Dragomán György József Attila-díjas író több mint húsz éve él Magyarországon, szülővárosát, Marosvásárhelyt 1988-ban hagyta el, azóta kétszer volt Erdélyben, a G. cafés irodalmi esteknek első alkalommal lesz vendége. Dragománnak 2002-ben jelent meg első regénye A pusztítás könyve, majd 2005-ben A fehér király, amit több mint harminc nyelvre fordítottak le. 2014-ben következett a Máglya, majd tavaly az Oroszlánkórus. Sokan a gazdag kelet-európai kortárs irodalom egyik legnagyobb tehetségeként írnak róla, a Frankfurter Allgemeine Zeitungban publikáló Wolfgang Schneider például „a nyugat-európai irodalom első ligájában” helyezte el.
A kolozsvári születésű Szabó T. Anna József Attila-díjas költő 1987-ben települt át családjával Magyarországra, jelenleg férjével, Dragomán Györggyel, és két gyermekükkel Budapesten él. Első kötete, A madárlépte hó 1995-ben jelent meg a Belvárosi Könyvkiadónál, amit további kötetek követtek a Magvető Kiadónál (Nehézkedés 1998, Fény 2002, Rögzített mozgás 2004, Elhagy 2006, Villany 2010, Holló Lali 2011, Tatoktatok 2012, Kerített tér 2014). Író, műfordító, dolgozott a Cinema magazinnak, tanári és szerkesztői munkát végzett a British Councilnak, a Magyar Könyv Alapítványnak és a Hungarian Quarterlynek, cikkeket és kritikákat is ír. Jelenleg Shakespeare szonettjeinek új fordításán dolgozik. Legújabb könyve a Tóth Krisztinával és Varró Dániellel közösen írt gyermekvers-kötet, a Kerge ABC, és egy Helwig Brunner osztrák költővel közös német–magyar nyelvű verseskönyv az Osztrák Kultúrfórum Dichterpaare sorozatából” – áll az irodalmi est előzetes közleményében.
A találkozó moderátora, Murányi Sándor Olivér elárulta, hogy mindhárom szerző „Erdélyhez és a kommunista korszakhoz kapcsolódó túlélési stratégiáival indít”, majd szó esik a valóság és a fikció viszonyáról a prózában, a névadás mikéntjéről, fordításokról és a nemzetközi kritikai visszhangról is beszélgetnek majd.
A G. Café irodalmi estjét ezúttal is a Szépírók Társasága, a Magvető Kiadó, a G. Kulturális Egyesület, valamint a Gondűző Étterem és Szálloda támogatja. A helyszínen a szerzők köteteit kedvezményes áron lehet megvásárolni, és dedikálásra is nyílik lehetőség.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.