Túlbonyolított engedélyeztetés

A bürokrácia csapdájában

126

Nem a román hatóságok rosszindulatán múlt, hanem a bürokratikus eljárások túlbonyolítottságán, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület kénytelen volt lemondani májusi székelyföldi útját – nyilatkozta lapunknak Edvi Péter, az egyesület elnöke egy hétvégi csíkszeredai konferencia szünetében.

Edvi Péter. Bürokratikus akadályok miatt maradtak távol Fotó: Szőke Zsuzsa

Edvi Péter kérdésünkre kifejtette: európai uniós rendelkezés, miszerint ha egy orvos elmegy egy másik országba rendelni, akkor szükség van erre a procedúrára, engedélyt kell kérni az adott ország orvosi kamarájától. Az teljesen rendben van, hogy ez Romániában is így működik. Ami itt egy kicsit rosszabb, hogy az engedélyeztetés eljárása bonyolultabb. Romániában is három kamara működik, orvosi, fogorvosi és asszisztensi kamara is van, akárcsak más országokban. Európa nyugati részén azonban ezek a kamarák alapítanak egy úgynevezett approbációs irodát, amely ezzel foglalkozik. Így elérik azt, hogy nem kell három különböző intézménynek beadni az okleveleket, hogy azokat hitelesítsék, hanem egyetlen központi iroda foglalkozik vele.

Románia különlegessége
A másik különlegesség Romániában, hogy a diplomamásolatot hitelesíteni kell, ami még rendben van, de a hitelesített diplomát felül kell hitelesíteni. Miközben ezt a romániai törvények sem írják elő. Ugyanakkor az orvosi kamara és a fogorvosi kamara is kéri a közjegyző által hitelesített orvosi diplomák felülhitelesítését.
– Be kell valljam, hogy ezt feleslegesnek tartjuk. Jó lenne, ha Románia is az EU-s jogszabályok szerint, vagy legalább a saját törvényei szerint működne, és nem kérne ilyen felülhitelesítéseket. Illetve amit praktikusan más országokban meg tudtak oldani, hogy a három kamara egy irodát alkot és oda kell benyújtatni az összes szükséges iratot, ott egyszerre elbírálják – fogalmazta meg óvatos kritikáját Edvi Péter. Az orvosi kamara viszonylag nagyvonalú volt, a fogorvosi kamara viszont még jobban bonyolította a dolgot, mert ők megkövetelik azt is, hogy valaki románul tudjon az érkező külföldi orvosok közül. Igaz, néha hajlandók kivételt tenni, ha a kérelmező leírja, hogy lesz a vizsgálatok helyszínén románul tudó szakember, aki hajlandó fordítani. Más országokban ezt nem követelik meg. Ebben az évben hiába segített a megye, a tisztiorvosi hivatal, a Hargita Megyei Orvosi Kamara, nem készültek el időben, pedig már márciusban megkezdték az előkészülést. Az orvosi kamara 30 napot adott a kérelmük elbírálására. Felszólították őket hiánypótlásra, mert a sok segítsék közepette az egyik felülhitelesítés elmaradt, így kicsúsztak a határidőből.

Legalább saját törvényeiket betarthatnák
Kérdésünkre Edvi Péter elmondta: a román orvosi kamara és fogorvosi kamara nem tartja be saját országa törvényeit, ugyanis a jogszabályok nem írják elő, hogy a közjegyző által hitelesített diplomákat, okiratokat felül kell hitelesíteni.
– Azt is értem, hogy nagyon szigorúak és mindent nagyon pontosan elő akarnak írni, hiszen tudunk azokról az esetekről, amikor olasz parkolóőr adott esetben műtétet is végzett. Azt gondolom, hogy ott kellett volna szigorúbbnak lenni és nem nálunk – fogalmazott diplomatikusan az egyesület elnöke.
Egyébként az egyesület orvosi csapatában akad olyan neves, elismert orvosprofesszor is, aki a romániai orvosi kamarának kétszeres díszdoktora. Így azt se lehetett mondani, hogy kis, ismeretlen emberekkel érkeztek volna. Hozzáfűzte: ez lett volna az 57. útjuk, ez most elmarad, de októberben érkeznek, és egész biztos, hogy majd valamennyi előírásnak megfelelnek.
Hozzátette: szándékos rosszindulatot egyébként nem tapasztalt a hatóságok részéről, hiszen a székelyföldi hatóságok kifejezetten segítőkészek voltak és szerették volna, hogy megint jönnek. A bukaresti orvosi kamaránál is nagyon előzékenyek voltak, ugyanakkor a túlzó előírásaikat abszolút pontosan be akarták tartatni. Kedvesek voltak, és nem törődtek azzal, hogy túllépnek saját törvényeik előírásain.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek