Túl vagyunk rajta

62

Lehet, észre sem vették, de tegnap átvészeltük az év legszomorúbb napját – mert már ilyen is van, mióta Cliff Arnall pszichológus leírta a Blue Monday-jelenséget. Szerinte hat tényezőt figyelembe véve lehet meghatározni az év legszomorúbb napját: az időjárás, a karácsony miatti adósságteher nyűge, a karácsony csillogása után a monotónia érzetének felerősödése, az újévi fogadalmak megszegése, kedvetlenség és a vágy az életvitel megváltoztatására. Ehhez adódik még a hétfőfóbia, amiben a nyugati civilizációban élőknek átlagosan fele szenved, és ami vasárnap 16 óra 13 perckor kezdődik el.
Aztán persze gyorsan kiderült, hogy a teória egy nem túl erős lábakon álló feltételezés, és akkor kezdett igazán népszerű lenni, amikor egy utazási iroda reklámlehetőséget látott benne.
Az viszont tény, a január úgy összességében nem a legvidámabb része az évnek, különösen nálunk, ahol mínuszból és fűtésszámlából is egy kicsit több jut az átlagnál. De ha már hideg van, akkor valószínűleg jég is van, amin igencsak mókás csúszkálni, s még hó is társul hozzá, amiből nemcsak hóember épülhet, de szánkózni, hópánkózni, síelni is lehet – akár vasárnap délután, hogy a hétfőtől való szorongásunkat elfelejtsük. Arról nem beszélve, milyen jólesik ilyenkor a forró tea, a forralt bor a hosszú estéken egy könyvvel a kezünkben vagy barátokkal társasjátékozás közben. Tény, hogy kicsit nehezebben indul reggelente az ember munkába, de ahogy a ködben is csodálhatjuk a zúzmarás fákat, úgy az év legrosszabb napján is örülhetünk az apróságoknak, sőt az azt követő kedden annak, hogy sértetlenül túléltük. S várhatjuk az év legboldogabb napját – valamikor júniusban, Szent Iván éjszakája környékén.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.