Túl magasnak ítélik a kadmiumszintet

Szigorítanák a foszfát alapú műtrágyák gyártását

31

Rákkeltőnek tartott hatása miatt jelentősen csökkentené az Európai Unióban használt foszfát alapú műtrágyák kadmium-tartalmát az Európai Bizottság, és ezzel háborút robbanthat ki az uniós műtrágyapiacon. Egyes vélemények szerint a szigorítás Oroszországnak szolgáltatná ki az EU-s műtrágyaszektort és veszélybe sodorná az élelmezésbiztonságot. Az ügyben további heves viták várhatók.

Műtrágyaháborút idézhet elő az Európai Bizottság döntése Fotó: agrarszektor.hu

Jelentős mértékű korlátozásokat vezetne be az Európai Bizottság a műtrágyagyártásban, így csökkentené a veszélyesnek tartott kadmium szintjét a foszfát alapú műtrágyatermékekben – írja az euractiv.com. Egyes szakértők szerint a kadmium rákkeltő lehet, ha túl sok kerül belőle a szervezetbe, márpedig ha a műtrágyák nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az elemet, felhalmozódhat a talajban és bejuthat az élelmiszerláncba is. A bizottság ezért több év alatt, fokozatosan 20 milligrammra csökkentené a foszfát alapú műtrágyák kilogrammonkénti kadmium-szintjét.
Az Európai Unióban a foszfát 85 százaléka importból származik. A legnagyobb mennyiséget, évi 1,8 millió tonnát Marokkó szállítja, míg Oroszország 1,6 millió tonnát ad el az EU-ba. További jelentősebb foszfátforrásnak számít Algéria és Dél-Afrika is.
A tervezett szigorítások sokakban máris aggodalmat keltenek, mert attól tartanak, hogy egy ilyen döntés kiszolgáltatná az Uniót Oroszországnak. A prognózisok szerint ugyanis hosszabb távon Oroszország lenne az egyetlen olyan állam, amely nagyobb mennyiségben megfelelne a kilogrammonkénti 20 milligrammos kadmiumküszöbnek. Ennek következtében viszont jelentősen visszaszorulna a versenyhelyzet az uniós műtrágyapiacon, és ez az árak látványos növekedését eredményezné, miközben az uniós műtrágyaipar nagyban veszítene függetlenségéből. Ez pedig vészjósló vélemények szerint az EU-s élelmezés biztonságát Oroszország, illetve az ottani piacot befolyásoló, korruptnak tartott oligarchák kezébe juttatná.
Az Unión belül Finnország az egyetlen olyan tagállam, ahol a kadmiumszint megfelelne a tervezett új előírásoknak, az ottani termelés azonban nem lenne elegendő az uniós igények kielégítéséhez. A legnagyobb külső szállítónak számító Marokkó ugyanakkor a szigorítás hírére máris jelezte, hogy kész más piacokra csatornázni exportját. Kína – amely globális szinten a legnagyobb előállító – nem exportál, míg Jordánia és Egyiptom nem tudna eleget tenni a 20 milligrammos határértéknek. Alternatív megoldásként szóba jöhetne Szíria is, de foszfátlelőhelyeit részben éppen Oroszország szerezte meg.
Az Unió agrártermelőit tömörítő Copa-Cogeca nem ért egyet a kadmiumszint ilyen mértékű csökkentésével. A szervezet szerint a kilogrammonkénti 60 milligrammos határérték is megfelelő, mivel nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az elem valóban veszélyes és rákkeltő lenne. A tervek vitákat válthatnak ki a tagországokban, és máris nézeteltérésekhez vezettek az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács között.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.