Tudta? Tilos a megfélemlítés!

189

Hurrá! Törvény tiltja Romániában a bullyingot, a múlt héten a szenátus döntő házként megszavazta a képviselőház által már októberben pozitívan véleményezett tervezetet. Tulajdonképpen az oktatási törvény egészült ki egy olyan fejezettel, amely tartalmazza a bullying meghatározását, előírja a megelőzést, a pszichológiai felügyeletet, de a pedagógusok tájékoztatását és felkészítését is a jelenség okozta problémákkal kapcsolatban.
A magyar szakirodalom kortárszaklatásként, iskolai zaklatásként próbálja fordítani a bullyingot, a mindennapi szóhasználatban agressziónak, csúfolkodásnak, kiközösítésnek, megfélemlítésnek, terrorizálásnak nevezzük. Röviden: a bullying az, amikor egy gyereket ismétlődően, hosszú időn keresztül negatív behatásoknak teszi ki egy másik gyerek vagy gyerekek. A jelenséggel skandináv kutatók kezdtek tudományosan foglalkozni néhány tragikus eset kapcsán, eközben számos könyv és film is közelképbe hozza a gyerekek közti kegyetlenkedést, és annak – néha végzetes, de mindenképpen maradandó – hatását. A bullying forgatókönyve igazából mindenki által ismert, a szereplői mindig ugyanazok. Ha előhívjuk iskoláskori emlékeinket, akkor hamar kiderül: zaklatók voltunk, áldozatok, vagy passzív szemlélői egymás terrorizálásának. Bizonyított, hogy pszichológiailag minden résztvevő érintett a dologban, a terhet mindenki, még a szemlélő is cipeli, gyakran a zaklató maga is áldozat, mert lehet, hogy valahol máshol éppen őt zaklatják vagy hanyagolják el érzelmileg.
Vannak országok, ahol már egyenesen népegészségügyi problémaként tekintenek a bullyingra. A törvényt ellene Románia is meghozta. Sokan üdvözölték is, jómagam mégsem vagyok elégedett addig, amíg nem látom, hogy mi változik ettől az iskolákban. Tilos tehát a bullying, amely – természete szerint – gyakran a felnőttek számára láthatatlanul zajlik. Ha mégis kiderül, néha maguk a pedagógusok is a megfélemlítés, a verbális agresszió eszközével élnek vagy egyszerűen tehetetlenek. Szóval kíváncsian várom, hogy mit teszünk, hogy milyen szakmai segítséget kap az iskola, a pedagógusközösség, hogy egyáltalán felismerje, feltárja és kezelni is tudja a kortárszaklatást.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek