Tudose a zászló mellé akasztaná a helyi vezetőket

96

A székely zászló mellett fognak lobogni a helyi felelősök is Mihai Tudose román miniszterelnök szerint – egy szerda esti tévéadásban telefonról bejelentkezve legalábbis ezt ecsetelte. Porcsalmi Bálint RMDSZ-ügyvezető nyilatkozata visszavonására és bocsánatkérésre kérte Tudosét, aki tegnap Facebook-oldalán közölte: visszautasít mindennemű párbeszédet, amely Románia valamely területének autonómiáját követeli.

Mihai Tudose szerda esti televíziós nyilatkozatának teljes leiratát közzétette a Dcnews.ro portál. Ebben azok a részek is megjelennek, amelyek a tévéadásban a rossz telefonkapcsolat miatt alig voltak kivehetők. E leírás szerint a kormányfő a következőket is mondta: „Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor nem tudom, milyen nap alkalmából zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.
A közösségi portálon tett román nyelvű bejegyzésében Porcsalmi Bálint felelőtlennek és a miniszterelnöki tisztséghez méltatlannak minősítette a román kormányfő nyilatkozatát. Úgy vélte, hogy „a primitív és középkori viszonyokra jellemző” nyilatkozatával a miniszterelnök „leplezetlenül megfenyegette” a székelyföldi magyar közösséget.
„A miniszterelnök vagy nem tájékozott, vagy semmit nem értett meg az RMDSZ arra vonatkozó javaslatából, hogy kezdődjön őszinte párbeszéd a románokkal az autonómiáról” – fogalmazott Porcsalmi Bálint. Hozzátette: Mihai Tudose jelezheti, hogy nem ért egyet egy nyilatkozattal vagy egy politikai projekttel, „de nem küldheti akasztófára azokat, akik nem értenek egyet vele”.
Az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsa elnöki minőségében csatlakozott Porcsalmi Bálinthoz Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is. „Emlékeztetem a miniszterelnök urat arra, hogy Románia Alkotmányának 6. cikke kimondja: az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez. Márpedig a székely zászló identitásunk kifejezésének egyik fő eleme, amelyről nem mondunk le. Arra is emlékeztetném a miniszterelnök urat, hogy Románia címerében – amelyet magyar ember tervezett Keöpeczi Sebestyén József személyében – megtalálhatók a székely szimbólumok. Nem jár el bölcsen az a miniszterelnök, aki szimbólumok ügyében ilyen elfogultan nyilatkozik. A helyi szimbólumok kérdése ugyanis helyi ügy, nem pedig országos politikai téma. Sajnos a számtalanszor feltett kérdést nem hallják meg Bukarestben: ha Brăila vagy Argeș megyének lehet, akkor Hargita és Kovászna megyének miért ne lehetne saját zászlaja. […] A miniszterelnök úrnak azt javasoljuk, látogasson el térségünkbe – mert fél éve kormányfő, de ebben a minőségében még nem járt itt –, és tájékozódjon, mielőtt nagyívű kijelentéseket tesz különféle országos tévécsatornákon” – olvasható Borboly Csaba állásfoglalásában.
A miniszterelnök amúgy azt is megemlítette, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a magyar pártok felvetését, alábecsülni sem kell, de túlságosan nagy jelentőséget sem kell tulajdonítani neki. Úgy vélte, hogy az autonómianyilatkozatnak csupán az a célja, hogy román–magyar marakodással teljen el Erdély és Románia egyesülése kinyilvánításának a centenáriumi éve.
Tegnap Tudose a közösségi oldalán így fogalmazott: „Románként és miniszterelnökként visszautasítok mindennemű párbeszédet, amely Románia valamely területének autonómiáját követeli. […] A székelyföldi autonómiáról folytatott párbeszéd törvényen kívüli és nem érdemel figyelmet.”

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.