Tudatosítani a fiatalokban: veszélyben a Gyilkos-tó

52

Ha nem vigyázunk rá, eltűnik a Gyilkos-tó – hangzott el a helyszínen tartott tegnapi sajtótájékoztatón, melynek témáját a tó megmentését célzó pályázat képezte. A Gyilkostó Adventure Egyesület, partnerségben a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Parkkal, a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia Zöldövezet-programján nyert támogatást, amelyből tájékoztatókat és egy Junior Ranger, azaz fiatal természetőrtábort szerveztek. Emellett a pályázat egy tematikus ösvény létrehozását is tartalmazza, amely a nemzeti park értékeit mutatja be a látogatóknak.

Táblák informálják a látogatókat. Érték, amit óvni kell Fotó: Kertész László
Táblák informálják a látogatókat. Érték, amit óvni kell Fotó: Kertész László

A gyergyószentmiklósi Fo­ga­rasy Mihály Műszaki Szakközépiskola tizenhat diákja vett részt a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park által szervezett Junior Ranger, azaz fiatal természetőröknek szóló felkészítőn. Laczkó Zoltán, a nemzeti park környezetvédelmi neveléssel foglalkozó munkatársa kifejtette, a Nagyhagymáson tartott tábor alatt kirándulásokat szerveztek, melyek során a fiatalok többek között felméréseket is végeztek.
A nyertes pályázat nemcsak a tábort tartalmazta, hisz emellett a Fogarasy Mihály Műszaki Szakközépiskolában, a gyergyószárhegyi Bethlen Gábor Általános Iskolában és a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskolában is tájékoztatókat tartottak a gyermekeknek, ahol a nemzeti park értékeiről és az ezeket fenyegető veszélyekről beszéltek nekik. A biológiai sokféleség, azaz a biodiverzitás érzékeltetése céljából a közelben kirándulást is szerveztek a diákoknak, ahol újabb ismereteket szerezhettek.
A Polgár-Társ Alapítványnál és a MOL Romániánál nyert pályázat összértéke 25 000 lej, amely a fentiek mellett egy tematikus ösvény létrehozását is tartalmazza, amely a Békás-szoros – Nagyhagymás Nemzeti Park értékeire hívja fel a figyelmet.
Hegyi Barna, a Békás-szoros Nagyhagymás Nemzeti Park igazgatója elmondta, számos turisztikai projekt fut a környéken, a legnagyobb problémát, a Gyilkos-tó eltűnésének veszélyét azonban egyik sem érinti. Aggasztó mértékben töltődik fel a tó, jelenleg ennek orvoslása kellene a legfőbb cél legyen, hozzátéve: a jövőben partnereket keresnek, hogy kitakarítsák vagy újraépítsék az üledékfogó gátakat.
– Rohamos mértékben tűnik el, ha nem teszünk lépéseket, akár mi is megérhetjük, hogy ne legyen Gyilkos-tó – figyelmeztetett Hegyi Barna. A Gyilkostó Adventure Egyesület részéről Crișan Hunor a gyermekek tájékoztatására hívta fel a figyelmet, mondván, az iskolában nem igazán jut idő a természet alapos megismertetésére, többek között ezért is hasznosak a különböző táborok, előadások.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.