2020, december 4, péntek.
custom_html_banner1

Hirdetés

Tudatos fogyasztókat nevelnének

A tervek szerint új szintre emelik a függőségprevenci­ós foglalkozásokat Csíkszeredában, ahol Forró-Erős Gyöngyi és Silló Erika pszichológusoknak köszönhetően interaktív, tabumentes, szülő és tanár nélküli programokon ve­hetnek részt az érdeklődő diákok. A Tranzitzóna nevet viselő közösségi projekt a következő tanévtől indulna el és biztosítana lehetőséget a sajátos térben történő kötetlen beszélgetéseknek.

A prevenciós tér látványterve. Fekete Rozalinda munkája

Két pszichológus a Lélek-Műhely Egyesületet azzal a céllal alapította Csíkszeredában, hogy felhívják a figyelmet az egyéni és közösségi lelki egészségvédelem fontosságára. A tavaly bejegyzett szervezet programjai között prevenciós foglalkozások is szerepelnek, amelyekkel kapcsolatban Forró-Erős Gyöngyi és Silló Erika alapítókkal beszélgettünk.
– A Tranzitzóna projekt lényege, hogy tabumentesen és hitelesen beszéljünk a fiatalokkal, akik az esetek többségében nem csevegnek a szüleikkel, ha cigarettáról, alkoholról vagy éppen drogokról van szó. Sokan azt gondolják, hogy Csíkszeredában nincsenek jelen a kábítószerek, de az igazság az, hogy a dizájner drogoktól elkezdve majdnem minden megtalálható a városban, ezért fontos, hogy a fiatalok tisztában legyenek a fogyasztás következményeivel – ecsetelték a szakemberek, kiemelve, hogy nem céljuk az ijesztgetés, hiszen riogatással nem lehet eredményeket elérni, ezért újszerű megoldást találtak ki.

Időben kell abbahagyni
Olyan lebontható és felépíthető prevenciós teret alakítanak ki, amely szállítható is lesz egyben, hiszen a tudatosság mellett a rugalmasság is kulcsfontosságú szerepet tölt be a projekt létrehozásában. Megtudtuk, hogy csoportonként 15 személyt fogadnak majd, és egyéni tanácsadásra is lesz lehetőség. A két pszichológus szerint illúzió a függőségmentes társadalom, ezért nem a tiltáson kell legyen a hangsúly, hanem a hiteles információközlésen és az egyéni felelősségvállalás tudatosításán.
– Felelős, döntésképes, saját életükért felelősséget vállalni tudó fiatalokat szeretnénk nevelni. Ne éljünk álomvilágban, és ismerjük be, hogy a tinédzserek nagy része már kipróbált valamilyen tudatmódosító szert, ha mást nem, akkor alkoholt. Mi nem leszólni akarjuk őket, hanem tabumentesen szeretnénk beszélgetni velük. Fontos, hogy helyretegyük az információkat, beszélgessünk a diákokkal, ismerjük meg eddigi tapasztalataikat, amelyeket kiegészítünk valós tényekkel – jegyezte meg Forró-Erős Gyöngyi.
Silló Erika a szülők és gyerekeik közötti kommunikáció jelentőségét hangsúlyozta.
– Úgy érzem, hogy Csíkszeredában párhuzamos világok vannak a fiatalok és a felnőttek között. A szülőknek fogalmuk sincs arról, ha a gyermekük valamilyen szert használ, mert a családban egyszerűen nem tudnak erről a témáról beszélni, pedig a fogalomtisztázás és a bizalmi háttér kulcsfontosságú ebben a helyzetben – fogalmazott Silló Erika. Éppen ezért azt is szeretnék, hogy majd ne csak fiatalok, de csoportokba tömörülve akár szüleik, tanáraik is részt vegyenek a programon, hiszen számukra is fontosak lehetnek az ott elhangzó információk.

Megtapasztalni a függőséget
A prevenciós tér, amely Fekete Rozalinda dizájner tervei alapján készül el, három részből áll: az első részében kávézó lesz berendezve, ahol megvitatják a különböző függőségek hátterét – nemcsak kábítószerről, de viselkedésfüggőségekről és alkoholról is szó eshet –, majd a második egység a folyosó lesz, amely folyamatosan szűkül és sötétedik, szimbolizálva az addikciót, átvezetve a harmadik egységbe, ahol a diákok megtapasztalhatják a kábítószerek okozta mélységeket.
– Nemcsak információkat közlünk majd, hanem érzékszervek szintjén ismertetjük a függőség fokozatait. A hangeffektusok vagy a talaj fokozatos mélyedése mind-mind arra szolgálnak, hogy a fiatalok jobban átérezzék, mit is jelent, ha valaki nem tudja időben abbahagyni a drogfogyasztást – közölte Silló Erika, hozzáfűzve, hogy nem kell belehalni ebbe az állapotba, hiszen a megfelelő döntést bármikor meghozhatjuk.
A két pszichológus egyöntetűen kijelentette, hogy mindenkinek a saját felelőssége az, hogy merre halad az élete, ezért kulcsfontosságú a lelki egyensúly kialakítása, amely nem jön magától, meg kell dolgozni érte. A szakemberek azt is hangsúlyozták, hogy a tinédzserek számára kivételes jelentőséggel bír a megszólítható felnőttek jelenléte, akikkel őszintén tudnak beszélgetni problémáikról.
A Tranzitzóna közösségi projekt támogatókat keres, akiknek segítségével meg tudják valósítani a prevenciós foglalkozásokat.

Keresztes Bea

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb