hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Tudatos felelősségvállalás a környezetünkért

A Polgár-Társ Alapítvány támogatásával közös programba kezdett a gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány és a Tanulók Háza. A több tevékenységet is magában foglaló program elsődleges célja, hogy a közösség bevonásával egy kisebb dendrológiai parkká alakítsák a Tanulók Háza udvarát, emellett számos egyéb tervvel is készülnek: többek között egy öko-flashmob, azaz villámcsődület is lesz Gyergyószentmiklóson.

Búzafű-figurákat készítenek a villámcsődületre. Lelkesedés Fotó: Kertész László
Búzafű-figurákat készítenek a villámcsődületre. Lelkesedés Fotó: Kertész László

Az időjárás függvényében látnak hozzá a munkálatokhoz a Tanulók Háza udvarán – tájékoztatta lapunkat Szőcs Zsuzsánna, a Pro Terra Alapítvány vezetője. Mint mondta, egy kisebb dendrológiai park kialakítása a cél: négy-öt féle fenyőből, 19 új fát ültetnek az udvaron, egy tanösvény létrehozása is a tervek között szerepel, emellett pedig egy sportolásra alkalmas tér, és egy komposztgödör kialakítására is gondoltak. A járdaszegély és a kerítés közötti árkot fakéreggel töltik fel, ezáltal is megpróbálván szebbé tenni a környezetet.
Szőcs Zsuzsánna kifejtette, a komposztládával az a cél, hogy a gyermekek majd abba tegyék a lebomló anyagokat, ezáltal pedig környezettudatosság alakuljon ki bennük. Rámutatott: a tervek szerint júniusban már park várja a Tanulók Háza udvarának látogatóit.
A különböző korosztályoknak több közösségi tevékenységet is tartalmaz a projekt, a madarak és fák május 10-i világnapjára például egy villámcsődülettel készülnek a diákok: tönkölybúzából különböző figurákat készítettek, jelenleg pedig azt várják, hogy csírázni kezdjen a búza, azaz kinőjön a bábuk haja. Az említett napon, ezeket a figurákat – ajándékként – a város különböző pontjain helyezik el azzal a céllal, hogy a lakosok hazavigyék, és fogyasszák a figurák „levágott haját.”
Szőcs Zsuzsánna kifejtette, ezzel az egészséges táplálkozásra próbálják felhívni a figyelmet, majd hozzáfűzte: rajzpályázatot és környezetvédelmi foglalkozásokat is tartalmaz a projekt.
– Fontos, hogy mindenkiben tudatosuljon, milyen sokat tehet a környezetért, rájöjjön, hogy képes hozzájárulni a folyamathoz – fogalmazott.
Azt is megjegyezte, hogy a gyermekek és fiatalok lelkesedése mellett a cégtulajdonosok hozzáállását is öröm nézni, mondván, többen teát és süteményt ajánlottak fel a foglalkozások résztvevőinek.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb