Tudásukkal törték meg az átkot

425. éves a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium

142

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium fennállásának 425. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozat részeként tegnap délelőtt az elemi iskolások színvonalas ünnepséggel rukkoltak elő. Ezt követően mécsesekkel vonultak fel az ősi Alma Mater elé, ahol énekszóval örvendeztették meg az iskola többi tanulóit, tanárokat, szülőket.

Mécsesekkel kezükben vonultak fel az elemis diákok a gimnázium épülete elé Fotó: Nagyálmos Ildikó

Öt tanítónő reneszánsz ruhában várta a meghívottakat, szülőket a Tamási Áron Gimnázium bentlakásának Nyirő József termében. A kerettörténet alapötlete Szabó Zsuzsa tanítónőtől származik, aki úgy gondolta, hogy szükséges egy mese, amely beilleszkedik a 136 kisiskolás által előadott történetbe.
– Mivel a bagoly a bölcsesség jelképe és többszörösen az iskolához kapcsolódik, ezért választottam a történetnek a Bölcsesség erdeje címet, ahol a 136 baglyocska lakik. A gyerekek sokkal szívesebben állnak színpadra, ha van tétje az előadásuknak, hiszen a tudásukkal meg kellett törniük az átkot. Mivel a kolléganőim szeretnek játszani, szívesen bekapcsolódtak – mondta el kérdésünkre Szabó Zsuzsa tanítónő.
Reneszánsz udvarba csöppent a nézőközönség, ahová udvari zenészek és bolondok, festők, énekmondók és bölcsek tartoznak, mert amikor az udvarhelyi iskolát alapították, Erdély megkésett reneszánszát élte. Az udvari zenészeket a negyedik osztály énekmondó csoportjának tagjai testesítették meg, hozzájuk csatlakozott Adélka tanító néni négy udvarhölggyel, a régi elemistákból négyen bővítették ki a muzsikáló udvart.A díszteremben Iskolánk régen és ma címmel kiállítás nyílt a 163 gyerek munkájából, ez volt az átoktörés első mozzanata. Az előkészítősök, az elsősök és másodikosok rajzoltak, a harmadikos diákok már írtak is, a negyedikesek pedig egyfajta pályamunkával jelentkeztek, kikérdezték a családtagokat, régi gimiseket és iniciáléval ellátott „tudományos” fogalmazásokkal járultak hozzá az ünnepléshez.
Az előadások után a kicsik mécsessel a kezükben vonultak fel a gimnázium főépülete elé, ahol énekeket adtak elő, majd visszakanyarodva a díszterembe a kolozsvári székhelyű Napsugár és Szivárvány folyóirat szerkesztőivel találkozhattak. Zsigmond Emese főszerkesztő röviden bemutatta a lapokat azoknak, akik még nem ismerték, s ha már évfordulót ünneplünk, elmondta, a Napsugár tavaly volt kereken hatvanéves.
– Büszkék vagyunk arra, hogy mindkét lapunk neve fénynév, és azt szeretnénk, ha pici fényt hoznánk a tanítók, diákok, szülők életébe is. Minden hónapban kapunk tőletek verset, rajzot, kézimunkát, osztályképet, csoportképet, de azt, amit ma délelőtt kaptunk, a szívünkben visszük magunkkal. Az ünnepség zárómozzanataként Nagyálmos Ildikó költő olvasott fel két őszi verset, majd a gyermeklapok szerkesztői ajándéklapszámokat, édességet osztottak ki a diákoknak.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek