Trichinella-fertőzés Etéden

104

Feltehetően nyers vagy félig nyers disznóhús elfogyasztása következtében trichinella-fer­tőzést ka­pott három etédi személy, egyazon család tagjai – tájékoztatta lapunkat pénteken Szőcs László etédi polgármester. Az érintetteket a Szé­kelyudvarhelyi Vá­rosi Kórház­ban kezelik. Az állategészségügy elkobozta a fertőzött húst.

Disznóvágás: családi összejövetel. Sokakat érinthet a felelőtlenség
Fotó: László F. Csaba

A három beteget még múlt héten szállították kórházba, és csak az ott elvégzett vizsgálatok eredményei mutatták ki, hogy trichinellózisban szenvednek. A háziorvosuk ezután felvette a kapcsolatot a családtagokkal, hogy minden személyt felkutassanak, aki ehetett a fertőzött húsból – tájékoztatott Ladó Zsolt. A Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a család még decemberben vágta le a sertést, ám azt követően nem vizsgáltatták be a húst állatorvosnál, ezért nem is tudhatták, hogy a súlyos következményekkel járó betegséget okozó lárvák megtalálhatók a termékben.
Az állategészségügyi igazgatóság munkatársai a múlt héten vizsgálták be a húst, és állapították meg a trichinella-féreg jelenlétét. A mintegy 50 kilogramm mennyiséget már elkobozták, és biztonságos körülmények között megsemmisítik. Az esetről ma készül el a végleges jelentés.
Ladó Zsolttól azt is megtudtuk, hogy amennyiben valaki az előírásoknak megfelelően közvetlenül a disznóölést követően bevizsgáltatja a húst, és trichinellát találnak benne, akkor a gazda kártérítésként megkapja az állat piaci árával egyenlő összeget. Felhívta a figyelmet arra, hogy a család egészsége többet ér annál a néhány 10 lejnél, aminek ellenében az állatorvos zöld utat ad a hús elfogyasztásához.
A trichinellát rendszerint patkányok hordozzák, ezek az állatok a gazdaságokban könnyen érintkezhetnek a disznókkal, sokszor esznek velük együtt, ezért jó esély van arra, hogy a sertésben is megjelenjenek az élősködők, amelyek nem produkálnak tüneteket az állatokban, az emberben viszont igen. Tavaly Hargita megyében egyetlen alkalommal fedeztek fel trichinellát: egy Gyergyó térségében kilőtt vaddisznó húsa volt fertőzött.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek