Tréfás falugyűlés Gyimesfelsőlokon

127

Milyenek a székelyek? Milyenek a csángók? Ebben a témában szerveztek tréfás falugyűlést tegnap a Gyimesfelsőloki Községi Könyvtárban. A Kistelepülési könyvtárfejlesztő program keretében lezajlott rendezvény a közösségformálásra összpontosított.

A diákok fokozottabban érdeklődnek. A felnőtteken a sor Fotó: László F. Csaba

Tréfás falugyűlés „műfajú”, előadássorozatot és közvetlen beszélgetést tartalmazó eseményre hívta tegnap a gyi­mes­felsőlokiakat a községi könyvtár. A Hargita Megye Tanácsa által támogatott Kistelepülési könyvtárfejlesztő program révén a három szervező – a helyi könyvtár, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár és a felsőloki Szent erzsébet Gimnázium – két lényeges célt tűzött ki: a kommunikációs készségek játékos fejlesztését, valamint a helyismereti tevékenység iránti érdeklődés felkeltését.
Az előadások nemcsak címükben keltették fel a figyelmet. A közönséget előbb a Kájoni könyvtár osztályvezetője, Bedő Melinda programfelelős, majd Póra Magdolna helyi könyvtáros köszöntötte.
– Amióta az új könyveink a program révén megérkeztek, egyre több diák keresi föl a könyvtárunkat. Igaz, egyelőre főként csak a diákok – nyilatkozta lapunknak Póra Magdolna.
Bedő Melindát a programról és a helyi könyvtárral való kapcsolatról kérdeztük. Mint elmondta: a program során a megyei könyvtár elvégezte az új könyvállomány beszerzésével kapcsolatos műveleteket, és előkészítette könyvtári használatra is: több szempont szerint visszakereshetővé tették a könyveket, továbbá minden műveletet elmagyaráztak a helyi könyvtárosnak. Rendezvényötleteket ajánlottak, segítenek a kivitelezésben, népszerűsítésben is: plakátot, meghívókat készítenek, de igény esetén megírják a vonatkozó sajtóközleményt is. Mint magyarázta, következő lépésben a helyi önkormányzat felé közvetítik az eredményeket, és felkérik őket a könyvtári törvény előírásainak betartására az állománygyarapítás terén.
A tegnapi eseményen személyes hangvételű, család és történelem összefonódását is érzékeltető előadásokból meríthetett a hallgatóság. Sándor Edit csík­szent­domokosi könyvtáros női sorsra érzékeny bemutatót tartott.
A tréfás falugyűlés a közönséggel folytatott beszélgetéssel zárult.
A Gyimesfelsőloki Községi Könyvtár amúgy idén október 11-én csatlakozott a Kistelepülési könyv­tárfejlesztő programhoz, a felnőtt lakosság nagyobb arányú bevonzásának reményében.

Gergely Edit

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.