2021, január 15, péntek.

Traktorral hajtott a tehenek közé

A falu határában legelő szarvasmarhacsordába hajtott múlt héten traktorával egy dühös delnei gazda, mivel úgy vélte, a pásztor az állatokat az ő kaszálójára terelte. Az önbíráskodás nyomán egy tehén elpusztult, több pedig megsérült.

Gazdák próbálják megmozdítani a Delne határában traktorral szándékosan elgázolt jószágot. Kárt okozó önbíráskodás
Gazdák próbálják megmozdítani a Delne határában traktorral szándékosan elgázolt jószágot. Kárt okozó önbíráskodás

Megharagudott a kaszáló-területén legeltető pásztorra, ezért traktorral hajtott a falustársai legelésző állatai közé szerda este egy csíkdelnei gazda – jelezték lapunknak olvasóink. Beszámolóikból kiderült: a traktoros „rendteremtés” során több szarvasmarha is megsérült, közülük egy öt hónapos vemhes tehén – az ütés okozta hátgerinctörés miatt – másnap el is pusztult. Az önbíráskodásból a tehenekre, kiskorú gyermekével közösen ügyelő pásztornak is jutott: a kiosztott két pofonon túl a pásztort – forrásaink szerint – a traktorával megpróbálta elgázolni. A múlt héten történt eset felháborította az alsódelnei állattartókat, főként, hogy a falu kijáró csordájára felügyelő pásztor állításuk szerint nem is a felbőszült gazda területén legeltetett.
– Behajtott a traktorral a tehenek közé. Többet is megütött közülük. Az enyémet sajnos úgy kapta el, hogy eltört a hátgerince. A pásztorokat is megpróbálta elütni. Az esetet többen is látták, olyan delneiek, akiknek szintén ott legeltek az állatai. Ennek ellenére tagadja, hogy hibás lenne – mondta el lapunknak Puskás Loránd, az elpusztult tehén gazdája. Hozzátette, az önbíráskodó gazda valójában a csordapásztorra haragudott, ám meggondolatlan tettével tényleges kárt mégis falus gazdatársainak okozott. Puskás az elpusztult vemhes tehene értékét legkevesebb 3 ezer lejre becsüli: állománya az eset után három fejősről kettőre apadt. Megjegyezte, az önbíráskodó gazda is állattartásból él: állományát harmincon felülinek nevezi.
Az elpusztult jószágról az állatorvos által kiállított jegyzőkönyvet ma veszi kézbe a gazda, a tetem elszállításáról pedig a helyi önkormányzattal szerződésben álló brassói állati hulladékbegyűjtő és -megsemmisítő cég gondoskodik. Információink szerint az öntörvényű gazda ellen időközben több rendőrségi feljelentés is született: a károsult állattartó ugyanakkor a hivatalos feljelentését a helyi rendőrőrsön ma kívánja benyújtani.

Domján Levente

Kapcsolódó cikkek:

14,310RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb