Továbbra sincs tájékoztató füzet

Nincs lényegi változás a középiskolák kínálatában

65

Országszerte fejfájást okozott a középiskolai beiskolázási számokkal kapcsolatos hercehurca. Egyrészt azért, mert ezek nyilvánosságra hozatalával nagyon megkésett a minisztérium, másrészt, mert az utolsó pillanatokban borította fel a kereteket.

A kormány még április második felében fogadta el a 2019–2020-as tanévre érvényes beiskolázási keretszámokat, amelyek nagyjából megegyeztek a tavalyi tanév adataival, bár nőtt a szakiskolai helyek száma. A megyék szerinti lebontást viszont egészen a múlt hét végéig várták a tanfelügyelőségek, az iskolák, akkor érkezett meg ugyanis a beiskolázási számokat előíró miniszteri rendelet. Kiderült, hogy a korábbi egyeztetésekhez képest, sőt a tanfelügyelőségek által beküldött tervekhez képest is módosításokat dolgozott ki a tanügymininsztérium, akkor, amikor a nyolcadikosok számára ezen a héten, június 7-én véget ér a tanév, s már rég jó lenne biztosat tudniuk a középiskolai helyekről és osztályokról.
A hétvégén rémhírek keringtek, hogy középiskolai osztályok szűnnek meg mindenhol, és jóval több lesz a szakiskolai osztály.
– Meg tudunk élni. Lényeges változás nem lesz a megyében – nyugtatja meg az érdekelteket Görbe Péter főtanfelügyelő. Elárulta azt is, hogy a megyénknek szánt keret tartalmazott ugyan meglepetéseket, de azonnal elkezdték a levelezést és telefonos egyeztetést, amelyek eredményeképp minden majdnem úgy maradt, ahogy már januárban kidolgozták. A nappali tagozaton nagyon minimális a változás, a művészeti oktatásban lesz néhány hellyel kevesebb, de a főtanfelügyelő elmondása szerint ez az osztályok számát nem befolyásolja sehol sem a megyében. Inkább az esti tagozatos és csökkentett látogatású szakközépiskolai helyeket faragták le, ezekből a tervezettnél kevesebbet hagyott jóvá a szaktárca.
A késedelem és a változások miatt kicsi a valószínűsége annak, hogy az utolsó napjaikat iskolában töltő nyolcadikosok még ezen a héten megkapják a tanfelügyelőség által összeállított tájékoztató füzeteket, amelyek már az elérhető osztályok, szakok kódjait is tartalmazzák. Még le kell ellenőrizni az informatikai nyilvántartó rendszert, és utána mehet a nyomdába a kiadvány – tudtuk meg a főtanfelügyelőtől.
– Ha még valamit nem módosít vagy nem követel a minisztérium, akkor várhatóan a hét végére elkészülnek a füzetek, amelyeket azonnal el is juttatunk az iskolákhoz – ígérte Görbe Péter.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek