hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Továbbra is van kanyaróveszély

Fennáll a kanyarójárvány kitörésének veszélye Hargita megyében is – tudtuk meg dr. Lázár Cecíliától, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság járványügyi szakemberétől. Az ország nyugati megyéivel ellentétben – ahol már halálos áldozat is van –, Hargita megyében még csak 7 esetet jegyeztek.

Jelenleg három gyanús esetet tartanak számon, ebből az egyik páciens nagy valószínűséggel nem kanyaróval fertőzött. Mindhárom kanyarógyanús esetet Udvarhelyszékről jelentették.
Az átoltottsági arány egyébként nálunk is romlott, mint megtudtuk, ma már többen hanyagolják az oltások időben történő beadását. A nemtörődömségen kívül közrejátszik ebben az is, hogy sokan dolgoznak külföldön és hátrahagyják gyermeküket valaki másra. De Hargita megyében is nő azoknak a száma, akik valamilyen meggyőződésük miatt elutasítják az oltások beadását. Mindemellett vannak olyan szociálisan hátrányos helyzetű csoportok, ahol szintén alacsony az oltottsági arány.
– Hargita megyében elsősorban azzal van szerencsénk, hogy a lakosság nagy aránya még mindig be van oltva, az átoltottság 80 százalékos. Akkor jó az átoltottság, ha az embereknek hozzávetőleg 90-95 százaléka megkapta a vakcinát, ez azt is feltételezi, hogy az a kevés ember is védett marad, akiknek nem adták be a kanyaró elleni oltást – ismertette az okokat a járványügyi szakember.
A kanyaró elleni oltást egyévesen kell a gyermekeknek beadni, majd ötéves korukban kapják az emlékeztetető oltást. A járványügyi szakorvos elmondása szerint azok a gyermekek, akik ötéves koruk előtt elkapják a kanyarót, de az első oltást rendben megkapták, már védettséget élveznek, szemben azokkal, akiket nem oltottak be. Nagyon fontos tudni, hogy a kanyaróvírus a súlyos szövődmények kialakulása révén okoz elhalálozást, mint például tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás. Azoknál a gyermekeknél, akik az első dózist megkapták, sokkal enyhébb a betegség lefolyása.
– Ezúton is arra biztatjuk a szülőket, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek 8-9 évesen még mindig nincs beadva a két kanyaró–rózsahimlő–mumpsz elleni oltása, minél hamarabb keressék fel a családorvosukat – figyelmeztetett dr. Lázár Cecília.

Márk Boglárka

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb