Továbbra is tabutéma a cukorbetegség

36

A Hargita Megyei Ifjúsági és Gyerek Cukorbetegek Egyesülete, valamint a Gyergyói Cukorbetegek Egyesülete is sikeres évet tudhat maga mögött, mindkét szervezetnek sikerült megtartani az előre eltervezett programokat, táborokat. Az egyesületek vezetői szerint továbbra is számos tévhit él a cukorbetegséggel kapcsolatban, ezek eloszlatásáért dolgoznak a továbbiakban is.

Sokrétű tevékenység zajlott tavaly a Gyergyói Cukorbetegek Egyesületénél: felvilágosító kampányt és kirándulásokat szerveztek, színvonalas rendezvényt szerveztek a cukorbetegek világnapján, tájékoztatókat tartottak a gyergyószéki falvakon, emellett havonta találkoztak az egyesület ismeretterjesztő gyűlésein.
A szervezet elnöke, Szőcs Gábor kifejtette, az egyéni problémák megbeszélésére fektetik a hangsúlyt, igyekeznek mindenkire külön odafigyelni. Újdonság az egyesületnél, hogy a tagok Diabétesz feliratú karkötőt viselnek, hogy rosszullét esetén a beteg környezetében lévők tudjanak a betegségéről. Idén idős cukorbetegek számára is szerveznének tábort. Az egyéni problémákra figyelnek a Hargita Megyei Ifjúsági és Gyerek Cukorbetegek Egyesületénél is, akik a sokadik alkalommal tartott nyári táborukat értékelték. A szervezet vezetője, Szőcs Zita rámutatott, sajnos továbbra is tabutéma a cukorbetegség. Az emberek nem szeretnek beszélni róla, nem törekednek a megismerésére, ebből kifolyólag pedig számos tévhit terjed. Többek között az, hogy a cukorbetegség ragályos is lehet. Mint mondta, sokan szégyellik vállalni cukorbetegségüket, nem mernek csatlakozni az egyesületekhez, és beszélni sem szeretnek a problémájukról.
– Volt olyan eset, hogy valaki nem mérette meg a vércukorszintjét, mondván, nem akar cukorbeteg lenni – mutatott rá a betegséggel kapcsolatos tudatlanságra Szőcs Zita.
Idén is a tábor szervezése lesz az egyesület legfőbb célja, a rendezvény iránt minden évben nagy érdeklődést mutatnak a gyermekek és a fiatalok. Szőcs Zita hangsúlyozta, ezekben a táborokban – a játék és a jó hangulat mellett – rendkívül szigorúan és komolyan veszik a résztvevők állapotát, naponta hatszor étkeznek, és több mint tízszer vércukorszintet mérnek. Az idei táborban bárkit szívesen látnak, akár önkéntesként, a legfontosabb, hogy minél többen megismerjék, hogy mi zajlik ezeken az alkalmakon és mivel jár a cukorbetegség.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.