Továbbra is önkénteseket keresnek

Régészeti kutatás a Tászok-tetőn

1 399

Régészeti kutatáshoz keres önkénteseket a gyergyószent­miklósi Tarisznyás Márton Mú­zeum. A Tászok-tetőn terveznek feltárást, ahol több mint száz évvel ezelőtt rejtélyes írott köveket találtak.

A Tászok-tetői írott köveket kutatják. Segítségre számítanak

A jászvásári egyetem és a gyergyószentmiklósi múzeum többnapos kutatást tervez a Tászok-tetőn, amelyhez önkéntesek segítségét kérik. Puskás-Kolozsvári Frederic, a Tarisznyás Márton Múzeum régésze elmondta: örömmel vennék egy-két egyetemista jelentkezését, akik a terepbejárásnál, a régészeti feltárásnál tudnának a szakembereknek segíteni. Olyan fiatalokra számítanak, akik akár tíz napot is rászánnának erre a feladatra, kiköltöznének a Tászok-tetőre. Szállásról és élelemről a kutatás szervezői gondoskodnak.
A régész azt mondta, érdekes kutatásra készülnek, tudomása szerint a Tászok-tetőn nem volt korábban régészeti feltárás, csupán az ott talált „sziklakarcolatos” kőtömböket kutatták.
Kovács István régész 1914-ben jegyzett jelentése szerint tizenegy írott követ találtak. Valószínűleg ezekből található meg kettő a gyer­gyó­szentmiklósi múzeum udvarán, s a régészek szerint a helyszínen is lehetnek még hasonló kövek. Azt remélik, sikerül többet megtudni a rejtélyes kövekről, a rajtuk talált jelekről. A régész azt mondta, egyesek szerint székely rovásírás látható ezeken, ő inkább úgy véli, az újkőkortól a rézkor végéig elterjedt ún. dunai írásbeliséggel állhatnak kapcsolatban, a mintegy 7500-8000 évesre becsült balkán-dunai írással. A köveken található jelek korát ez idáig nem sikerült pontosan meghatározni.
A mostani kutatást azon a helyen kezdik majd el, ahol az írott kőtömböket eredetileg megtalálták. A régészek augusztus 21–31. között lesznek a helyszínen, a Gyergyóditró közelében található Tászok-tetőn. Puskás-Kolozsvári Frederic a 0723–529856-os telefonszámon várja az önkéntesek jelentkezését.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.