Továbbra is nagy népszerűségnek örvend

XIV. Csángó Túrós Puliszka Fesztivál

217

Több ezren vették körül hétvégén a Csángó Fatányéros Panziót, ugyanis itt lel otthonra minden évben a Csángó Túrós Puliszka Fesztivál. Péntektől vasárnapig számos érdekfeszítő programmal várták a látogatókat Hidegségben.

Puliszka, változatosan. Hagyományos étel reneszánsza Fotó: :Szilágyi Dalma Orsolya

XIV. alkalommal rendezték meg a nagy népszerűségnek örvendő fesztivált, ahol a túrós puliszka körül forgott minden. Kicsik és nagyok egyaránt megtalálták a számukra érdekes tevékenységeket Gyimesközéplokon.
A tavalyi eseményen közel tízezren fordultak meg, idén nem örvendhettek ilyen nagyszámú vendégnek a szervezők. Bár kevesebben fvoltak, ez is elismerés a szervezők számára, ugyanis párhuzamosan több esemény zajlott a megyében. Az esemény célközönsége azok voltak, akik szeretik és vágyódnak a természetes, egészséges ételekre, és mindezeket jó, családias hangulatban akarják elkölteni.
− Célunk, hogy minden termelő tudja bemutatni termékét, és hogy egy jó kapcsolat szövődjön a vásárlók és eladók között. Úgy látjuk, ez sikerült is – mondta lapunknak az egyik főszervező, Csilip Árpád, a Csángó Fatányéros Panzió tulajdonosa.
A pénteki napot néptánc­ok­tatással indították, hajnalig tartó táncházzal egybekötve. Szombaton már sűrűbben követték egymást a programok: Naskalatra gyalogtúrázhattak a jelenlévők, ahol betekinthettek a különböző növények, gyógynövények világába. Ezenkívül kenyeret és kenyérpalacsintát is készítettek, valamint aki kíváncsi volt a jó puliszka elkészítésének titkára, az számos fortélyt sajátított el a puliszkafőző kurzus keretében. Késő délután több koncert, este pedig nagy tábortűz színesítette az eseményt.
Vasárnap a falu lakói a Csík­szentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar dallamaira ébredtek, utána pedig Böjte Csaba által celebrált szentmisével folytathatták a napot. Ezen tartották a híres puliszkafőző versenyt, amelyre összesen 8 csapat jelentkezett. Számos különdíjat osztottak, lapunk munkatársa is értékelte az elkészített ínyencségeket: díjban részesült a kosteleki csapat a fakéregben érlelt túróért, a Magyaradás a málétortáért és nem utolsósorban a Csíktaplocai Családok Egyesülete a kiemelkedő díszítésért. A harmadik díjat szintén a taplocai egyesület vehette át az elkészített puliszkáért, a másodikat a Gyimesközéploki Csángó asszonyok, valamint az első díjnak a Tűzoltók csapata örvendhetett.
− Nagyon ízletes ételek készültek, a fogadtatás, a díszítés, alapvetően a hangulat csodálatos volt. Ezek a fenomenális elemózsiák a világ bármely konyháján megállnák a helyüket – fogalmazott Csányi Sándor, a zsűri elnöke.
Csilip Árpád elmondta lapunknak, hogy a fesztivál jövőre 15 éves lesz, így több meglepetésre számíthatnak majd a résztvevők.

Szilágyi Dalma Orsolya

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek