Továbbra is listavezető a burgonya

Márciusi árindex

98

Fél éve tartó tendenciát követve, márciusban is tovább „izmosodott” az infláció – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) fogyasztói árak alakulására vonatkozó közleményéből. A legnagyobb – több mint 20 százalékos – arányban a burgonya, a friss és a konzervzöldségek ára emelkedett.

Piaci viszonteladó standjánál nézelődő vásárló. Mélyebben zsebbe kell nyúlni Fotó: Domján Levente

A tegnap nyilvánosságra hozott jelentés alapján márciusban – 2018 azonos hónapjához viszonyítva – a fogyasztói árak 4%-kal voltak nagyobbak, az éves inflációs ráta elérte a 4,2%-ot. A fogyasztói árak átlagos rátája az utóbbi 12 hónap során (2018. április – 2019. március) a megelőző 12 hónaphoz viszonyítva (2017. április – 2018. március) 4,4%-os volt. Egyébként márciusban a fogyasztói árak 0,49%-kal voltak magasabbak, mint a megelőző hónapban és 2,13%-kal magasabbak, mint 2018 decemberében. Ez utóbbi arányszámmal kapcsolatosan érdemes megemlíteni, hogy az élelmiszerek esetében erőteljesebb, 3,8%-os volt a drágulás.

Többe kerül a zöldség, gyümölcs
Maradt a tendencia is: egyes élelmiszer- és iparcikkek árai már-már elhanyagolható mértékben emelkedtek, másoké pedig csökkentek, de ugyanakkor voltak olyanok is, amelyek esetében a drágulási folyamat nem látszik megtorpanni. Utóbbihoz tartozik a burgonya, mely a megelőző hónaphoz viszonyítva 4,41%-kal drágult, 2018 decemberéhez képest pedig 26,33%-kal. Az üzletláncok polcain megjelent az újkrumpli: van, ahol több mint 4 lejt is elkérnek egy kilogramm „tetszetős” újkrumpliért. Hasonlóképpen alakult a zöldségek és a zöldségkonzervek ára is, azok februárhoz képest 3,45%-kal, a múlt esztendő decemberéhez képest pedig 20,63%-kal kerültek többe. Érdekes módon a friss gyümölcs ára februárhoz viszonyítva 2,10%-al csökkent, míg a déligyümölcsök esetében 4,50%-os drágulás mutatkozott. Tovább csökkent a tojás fogyasztói ára: februárhoz képest 5%-kal, 2018 decemberéhez képest pedig 5,22%-kal kerül kevesebbe.

Dráguló üzemanyagok
Az ipari árucikkek ára minimális mértékben változott, egy-két kivételtől eltekintve a drágulás aránya a megelőző hónaphoz viszonyítva nem haladta meg a 0,35%-ot. Kivételt képeztek az üzemanyagok, amelyek esetében februárhoz képest 1,13%-os drágulást mértek, 2018 decemberéhez képest pedig 4,22%-osat. A kőolaj világpiaci ára kedvezőtlen irányba tolódik el, ami számos országban begyűrűzik majd a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árába is. Az anyaországban például a múlt heti drágítást követően a MOL bejelentése szerint a mai napon újabb áremelésre kerül sor: a gázolaj literenként akár 400 forintnál is többet „kóstálhat”.

Rossz előjelek
Az már valószínűsíthető, hogy hazai viszonylatban újfent kiigazításra szorul a kormány, illetve az Országos Stratégiai és Prognosztikai Bizottság infláció éves alakulására vonatkozó hivatalos előrejelzése. A drágulási hullámon lévő zöldségek és burgonya esetében nemigen lehet árcsökkenésre számítani, még májusban sem. Déli országrészből származó termelők szerint a hónap végére például a csíkszeredai piacon is megjelenhet az üvegházi paradicsom, de a kilónkénti 20 lejes kezdeti ár május elejére sem fog 15 lej alá csökkenni. Hasonló mód, a nagy üzletláncok polcain elérhető paprika, kápia és friss murok ára is jóval nagyobb, mint tavaly ilyenkor.
Egyébként a romániai infláció uniós viszonylatban is a legmagasabb volt , legalábbis az esztendő első két hónapjában. A márciusra vonatkozó számadatokat csak a jövő héten hozza nyilvánosságra az Eurostat.
Magyarországon sem kedvező a tendencia: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) minapi jelentése szerint márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál. Az elemzők amúgy 3,5%-ot vártak a februári 3,1% után. A 2018 októberi 3,8%-os inflációs adatot leszámítva a fogyasztói árak 2013 januárja óta nem emelkedtek ilyen mértékben. A szakelemzők az idényáras élelmiszerek és a dohánytermékek árának a vártnál gyorsabb emelkedésével magyarázzák az infláció márciusi megugrását az anyaországban. Egyébként az üzemanyagok áremelkedésén túl hasonló erőteljes tendencia mutatkozott meg a burgonya, a gyökeres zöldségek kiskereskedelmi ára tekintetében is, ugyanakkor a sertéstenyésztők érdekképviselete hétfőn jelentette be, hogy a húsvéti ünnepeket követően elkerülhetetlenné válik a sertéshús drágítása.

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek