Továbbra is import megye vagyunk

Változatlan trend

116

Nem változott a trend, tavaly is lényegesen több importáru érkezett Hargita megyébe, mint amennyi terméket az itteni cégek a megyehatáron kívül tudtak értékesíteni – derült ki Ambrus István, a Hargita megyei belső vámiroda vezetőjének tegnapi évértékelő beszámolójából. A prefektusi kollégiumon bemutatott statisztikai adatok szerint tavaly külföldről több mint 205 millió lej értékű áru érkezett, miközben az exportált termékek értéke 133 millió lej volt.

Változatos témák a dekoncentrált intézmények vezetőinek ülésén. Számadás Fotók: László F. Csaba

A tavaly ilyenkor közzétett adatokkal összehasonlítva mind az import, mind az export esetében enyhe forgalomnövekedés tapasztalható: 2017-ben 192 millió lej értékű áru érkezett a megyébe, miközben az exportált termékek értéke 128,5 millió lej volt.
A vámiroda vezetője elmondta: összesen 3956 ügyletet regisztráltak, ezek közül 2004 esetben importáru érkezett a megyébe: élelmiszercsomagoló anyag Fehéroroszországból, ételkiegészítők az Amerikai Egyesült Államokból és Kínából, toalettpapír és más papíráru Ukraj­nából, Szerbiából és a Moldovai Köztársaságból. Ezeken kívül érkezett még műanyag Szerbiából, hűtőpultok Kínából és Törökországból, faszén Ukrajnából, gumiabroncs Dél-Koreából. Azaz e tekintetben tavalyhoz képest szinte semmi nem változott.
Külföldre ugyanakkor többek közt ásványvizet, sört, fabútort, cérnát, alumínium építőelemeket exportált a megye. Érdekesség, hogy postán mindössze 553 csomagot adtak fel külföldi címzéssel, miközben több mint 5000 csomag érkezett ilyen formában. Ez egyébként kevesebb, mint 2017-ben, amikor 596 csomagot küldtek és több mint 12 ezer csomagot kaptak a megye lakói.
Ambrus István ugyanakkor elmondta: tavaly az utólagos vámellenőrzések során összesen 36 068 lejt hajtott be a vámiroda, ebből 24,75 ezer lejt tett ki a bírságok összege, amelyeket szabálysértés miatt róttak ki és be is fizettek az megbírságoltak. A leggyakrabban azért róttak ki bírságot, mert a cégek nem jelentették be az EU-n kívülről érkező termékeket, szintén gyakori hiba, hogy az importőrök nem tüntették fel a termékek származási helyét. A vámiroda egyébként 2018-ban összesen több mint 26 millió lej bevételt hajtott be az állami kasszának, ebből 5,1 millió a vámokból származó jövedelem, a Hargita megyében befizettetett áfa (TVA) összege pedig meghaladja a 20,5 millió lejt.

Ambrus István. Többet viszünk ki, de többet is hozunk be, mint tavaly

A prefektusi kollégiumon Török Jenő, a Hargita Megyei Me­zőgazdasági Igazgatóság vezetője ugyanakkor arról számolt be, hogy a megyében a legelők takarítását, a szükséges karbantartási munkákat elvégezték a legtöbb településen, már csak öt város, község van hátra, de ott is befejezik március 15-ig a területalapú támogatások igényléséhez elengedhetetlen tevékenységeket.
A prefektusi kollégiumon ugyan­­akkor Mircea-Ştefan Ior­dan fő­felügyelő a Hargita megyei rendőrség éves tevékenységét ismertette, ugyanígy járt el Mo­nica Ionică felügyelő az általa vezetett megyei Korrupcióellenes Szolgálat esetében, Dan Iamandi ezredes főfelügyelő pedig a megyei csendőrség éves tevékenységéről számolt be.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek