Továbbra is bizonytalan

5

A március közepétől tomboló koronavírus-járvány után még nem tért magához a sportvilág, noha egyes sportágakban már van némi éledezés. A felnőtt sportágak lassan újraindultak versenyszinten is, ám az utánpótlás-bajnokságok még mindig tiltás alatt vannak. A labdarúgás egyelőre jól áll, de még ott is vannak korosztályos pontvadászatok, ahol még versenykiírás sincs.

Tény, hogy a sportolást mind egyéni, mind csapatszinten a földre küldte a koronavírus. Cselgáncsnyelven ipponnal, ökölvívásban KO-val nyert a koronavírus. A rali az elsők között indult újra az országban, mi több, ha minden jól alakul, a hónap végén a pontvadászat le is zárul. A labdarúgás némiképp jó helyzetben van, hiszen az első három osztályban zajlanak a küzdelmek, a két legnagyobb korosztály számára az Elit Liga is elindult, de az utánpótlás többi korosztálya egyelőre csak edz. És itt kijelenthető, hogy ők jó helyzetben vannak. Ugyanis a megyei és körzeti labdarúgó-bajnokságok újraindulása egyelőre bizonytalan, főleg az érvényben lévő szigorú egészségügyi előírások miatt. A folyamatos koronavírus-tesztelés olyan mértékkel terhelné meg a csapatokat, az ezeket fenntartó egyesületeket vagy akár a játékosokat anyagilag, ami a működésüket lehetetlenítené el. És mivel a nézők jelenléte nélkül kénytelenek játszani, az 1., 2. és 3. ligás csapatok is bevételkiesést kénytelenek elkönyvelni, az alacsonyabb osztályokban szereplő gárdák képtelenek lennének előteremteni a költségeket egy bajnoki részvételhez.

A gyereksportok is stagnálnak, és mivel az edzők nem tudnak tanintézményekbe járni toborzás céljából, bekövetkezhet az, hogy korosztálykiesés lesz, ez pedig öt-hét év múlva a sportágakat negatívan befolyásolná felnőtt szinten. Emlékezzünk csak vissza az 1990-es évek végére, amikor a felnőtt jégkorongcsapatok létszámhiánnyal küzdöttek, mert a ’89-es változásokat követően több ifjúsági csapat finanszírozáshiány miatt megszűnt. Ahhoz, hogy ez ne ismétlődjön meg, mihamarabb útjára kellene indítani az ifjúsági bajnokságokat minden sportágban.

Hozzászólások lezárva.