szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Továbbra is a krumpli a csúcstartó

Az élelmiszerek esetében döntően a zöldség- és gyümölcstermékek ára, az ipari termékek esetében pedig a kedvezőtlen lej–euró árfolyam húzta fölfelé májusban is az inflációt. A drágulási prímet a burgonya viszi: a pityókáért a múlt hónapban áprilishoz képest 17 százalékkal, tavaly decemberhez képest pedig több mint 55 százalékkal kértek többet.

A kiskereskedelmi árak alakulására vonatkozó szokásos havi közleményét tegnap délelőtt hozta nyilvánosságra az Országos Statisztikai Intézet (INS). Abból az derül ki, hogy májusban a megelőző hónaphoz viszonyítva jelentősebb drágulások nemigen következtek be, azonban voltak kivételek is. A nyár közeledtével egyre nagyobb a felhozatal egyes gyümölcs-, illetve zöldségféleségekből, ám az árak – a múlt évhez viszonyítva – egyre magasabbak.
4,4 százalékos infláció
A megelőző esztendő azonos hónapjához viszonyítva a fogyasztói árak 4,1%-kal emelkedtek, az éves inflációs ráta elérte a 4,4%-ot. Ezen arányszámok tekintetében nem következett be változás április hónaphoz képest. A fogyasztói árak átlagos rátája az utóbbi 12 hónap során (2018. június – 2019. május) a megelőző 12 hónaphoz viszonyítva (2017. június – 2018. május) 4,2%-os volt. Egyébként májusban a fogyasztói árak 0,46%-kal voltak nagyobbak, mint áprilisban és 3,22%-kal nagyobbak, mint 2018 decemberében. Ennek kapcsán arra is utalhatunk, hogy az élelmiszerek esetében az utóbbi 5 hónap során bekövetkezett drágulás jelentősebb arányú volt, nevezetesen 4,6%-os.

Egyre drágább a pityóka
Szemrevételezve a fontosabb termékféleségek kiskereskedelmi árainak alakulását, az derül ki, hogy a drágulás csúcstartója továbbra is a krumpli volt, amely áprilishoz képest a múlt hónapban 17,33%-kal kerül többe, míg 2018 decemberéhez képest az áremelkedés 55,27 százalékot mutat. A piacokon, az áruházak polcain már hetek óta megjelent az újkrumpli, annak ára egyelőre nemigen akarózik „megállapodni”, van, ahol drágább, van, ahol olcsóbb, az országos átlagár kilogrammonként 5 lej körül leledzik. Ennél azonban drágábban is lehet krumplit vásárolni: a minap az ország egyik legnagyobb üzletláncában a Franciaországból importált tavalyi burgonyát kilónként 6 lejért forgalmazták. A friss gyümölcsök esetében sem következett be a várva várt árcsökkenés: 2,49%-kal voltak drágábbak, mint a megelőző hónapban. A déligyümölcsök esetében is hasonló tendencia mutatkozott, azok esetében áprilishoz viszonyítva 2,68%-os áremelkedést mértek. Az élelmiszerek esetében a juhtúró és a tojás kivételével nem volt olyan áruféleség, amely esetében ne nőttek volna 0,7 százalék alatti mértékben az árak.

Az árfolyam „ára”
Az ipari árucikkek esetében ugyancsak jelentéktelen elmozdulás következett be, talán mondanunk sem kell, hogy a drágulás irányába. E tekintetben egyetlen kivétel volt, nevezetesen a hűtőszekrények és a hűtőládák, amelyek esetében egy szerénynél is szerényebb, 0,11%-os árcsökkenést észleltek. Kiütközött viszont az árakban – legalábbis egyes áruféleségek és szolgáltatások áraiban – a lej/euró és a lej/dollár ingadozó, azaz jobbára kedvezőtlen árfolyama: az üzemanyagok a megelőző hónaphoz viszonyítva 0,62%-kal, 2018 decemberéhez viszonyítva pedig 6,21%-kal voltak drágábbak. A távközlési szolgáltatások áprilishoz képest 1,11%-kal drágultak, 2018 decemberéhez képest pedig 6%-kal. Ugyancsak az árfolyam „számlájára írható” az is, hogy a légi közlekedés májusban 1,31%-kal kóstált többet, mint áprilisban.
Uniós tendencia
Annak ellenére, hogy a hazai inflációs ráta meghaladja az uniós átlagot, s talán továbbra is a legmagasabb uniós viszonylatban, mégis beilleszkedik az általános tendenciába. Az Eurostat egyébként az uniós tagállamok kiskereskedelmi árainak az alakulására vonatkozó jelentését június 18-án hozza nyilvánosságra. Ebben a kontextusban arra is utalhatunk, hogy Magyarországon például májusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Azon belül az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség és gyümölcs – 15,2%-kal volt drágábbak, a liszt 9,8%-kal, a sertéshús 8,8%-kal, viszont a tojás és a tej ára 6%-kal csökkent, a kávé ára pedig 3%-kal. Ugyanakkor áprilishoz képest az idényáras élelmiszerek 1,5%-kal drágultak, a sertéshús 6%-kal, a tojás viszont 0,8%-kal került kevesebbe. Amúgy az élelmiszerek ára összességükben 0,9%-kal emelkedtek meg.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb