továbbörökítik a hagyományt: Hímzésoktatás indul

28

 

Lányok és fiúk tanulják az öltéseket

Hímzésoktatást indított Gyer­gyószentmiklóson a Gránátalma Egyesület iskolásoknak. A cél a hagyományőrzés, a magyar hímzéskultúra továbbörökítése.

A Gyergyószentmiklósi Grá­nátalma Egyesületnek már nagyon sok úri­hímzés van a gyűjteményében, és folyamatosan készülnek az új darabok is, mindhez a több száz éves kézimunkákon fellelhető öltéstípusokat használják mintául. Most diákoknak próbálják meg átadni a varróasszonyok által birtokolt tudást, így biztosítva a magyar hímzéskultúra továbbörökítését. Az általános iskolás tanulók havonta 1-1 órán sajátíthatják el az öltéstípusokat.
Kisné Portik Irén az egyesület vezetője elmondta, múlt héten kezdődött az oktatás, mindenhol az alapoknál kezdik, azaz a tűbefűzéssel, hiszen azt tapasztalták, hogy a legtöbb gyerek nem tudja ezt. Majd egy vászondarabkán gyakorolják az öltéseket, előbb úgy rögzítik a vászonhoz a fonalat, hogy ne kelljen bogot tenni rá, aztán a szélét körbeöltik, hogy megakadályozzák a foszlást. Ezt követően kerül majd fel az első rajz a vászonra, s kezdik el az öltések tanulását.
– Hasznos, amit oktatunk, ha most kisdiákként megtanulják, később a hétköznapokban is alkalmazni tudják majd ezeket az öltéseket – mondta Kisné.
Megjegyezte, azt tapasztalja nyitottak a gyerekek, nagy az érdeklődés a hímzésoktatás iránt.
– A fiúk eleinte iszonyodnak a tevékenységtől, de elmagyarázzuk nekik, hogy a nagy hímzőmesterek mind férfiak voltak – tette hozzá az oktató.
Amint a hímzés alapöltéseivel megbarátkoznak a diákok, ostorfonási technikát is tanítanak nekik, s ezt is hasznosíthatják majd, hiszen táska pántját, övet is lehet így készíteni.
– Olyan helyen élünk, ahol még az ősi fogalommal nevezik meg az ostorfonást, Remetén verecselésnek nevezik, ezért úgy gondolom, érdemes továbbadni a fiataloknak a műveletet a fogalommal együtt, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy őseink technikáit megőrizzük – fogalmazott Kisné.
Ha a gyerekek többsége megtanulja az öltéseket és az ostorfonást, az már nagy eredmény, de az oktató hiszi, hogy az összes gyerek elsajátítja majd.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek