További fejlesztések várhatók Gyergyóditróban

49

Nem volt könnyű év a tavalyi, azonban sikerült haladni a fejlesztésekkel – mondja Gyer­gyó­ditró polgármestere, Puskás Elemér. Hozzátette, idénre is nyertes uniós pályázatai vannak a községnek, így folytatódik a munka. A lakossággal való kapcsolattartást illetően a településvezető megjegyezte: a nagy falugyűlések helyett a szűkebb körű beszélgetéseket részesíti előnyben, ugyanis így sokkal nagyobb figyelmet lehet szentelni egy-egy problémának.

Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere. Fotó: Kertész László

Az elmúlt év nehézségét főként az okozta, hogy – a víz- és csatornahálózat bővítési munkálataira – szerződése volt az előző kormánnyal a községnek, a váltást követően pedig nem utalták vissza a megállapodásba foglalt összeget – részletezte Puskás Elemér, kifejtve, egy 400 000 lejes összegről van szó, amelyet végül önerőből fizetett ki a község, azonban remélik, hogy mihamarabb rendeződik a helyzet, és idén megkapják a pénzt. A településvezető rámutatott, a nehézségek ellenére haladni tudtak a tervezett fejlesztésekkel: a járdaépítési munkálatokat, valamint a patak melletti park rendbetételét is folytatták, utóbbit pedig terveik szerint most év elején be is fejezik.
Több nyertes uniós pályázata van idénre is községnek, ezek értéke összesen 1,8 millió euró. A polgármester elmondta, ebből felújítanák a község alszegi óvodájának több mint 130 éves épületét, bővítenék a művelődési ház felszereltségét, ugyanakkor szintén egy nyertes pályázat nyomán hét utca kap új aszfaltréteget.
Puskás Elemér hozzátette: mindemellett egy további pályázatuk elbírálásának eredményére várnak, ez a víz- és csatornahálózat befejezésére irányul. Megjegyezte, hozzávetőleg két évet venne igénybe a munkálatok befejezése, melynek nyomán a község minden háztartásának lehetősége lenne rácsatlakozni az új rendszerre.
A célok között szerepel továbbá Ditró esetében is a földtulajdon-viszonyok rendezése, ennek érdekében minden pénteken szűkebb körű megbeszélést tart az érintett lakókkal a polgármester.
A tanulólétszám csökkenésének problémájára rávilágítva Puskás Elemér megjegyezte, volt olyan év, amikor a község két tanintézménye közel ezer tanulót számolt, ez pedig mára alig éri el a hétszázat. Hozzátette: ennek ellenére örömteli, hogy a fiatalok aktívak a községben, erre pedig a tavaly tartott Euromóka elnevezésű nemzetközi vetélkedő is jó példaként szolgál.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.