További egymillió lejjel számolnak

Érvényesek az új egészségbiztosítási szerződések

322

A Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár megkötötte a 2018-as évre vonatkozó szerződéseket a megye minden olyan egészségügyi szolgáltatójával, amelyek eleget tettek az előzetesen kiközölt követelményeknek. Az erre és a következő évre vonatkozó keretszerződés sarokszámait az egészségbiztosítási pénztár kérésünkre eljuttatta szerkesztőségünknek. A megye kórházainak egymillió lejjel többet szánnak, és ennek főként az udvarhelyiek örülhetnek.

A megyei biztosítóház. Nagyobb összegekkel dolgoznak Fotók: László F. Csaba

A 2018 május–december idő­szakra megyeszinten összesen 364 szerződést kötöttek meg. Ennek értelmében 145 háziorvos, 30 járóbeteg-rendelő, 20 paraklinikai (laboratóriumi vizsgálatok, radiológia, imagisztika, eko­gráfia stb.) szakrendelő, 4 fizi­ko­terápiás és rehabilitációs szakrendelő, 35 fogorvos, 6 kórházi betegellátó egység, 1 otthoni sürgősségi ellátásra és szállításra szakosodott szolgáltató, 2 otthoni gondozó, 66 gyógyszertár, 55 felépüléshez szükséges orvosieszköz-szolgáltató áll a Hargita megyei páciensek rendelkezésére.
A megye legnagyobb egészségügyi szolgáltatója az öt kórház. Az előző, a 2016/2017-es keretszerződésben foglaltakhoz hasonlóan az aktuális ciklusban is ugyanannyi betegágyra kötöttek szerződést a kórházakkal. A csíkszeredai (667), a székelyudvarhelyi (477), a gyer­gyószentmiklósi (172), a maroshévízi (173), a tölgyesi (275) kórházban összesen 1724 ágy áll a betegek rendelkezésére. Az országos biztosítóháztól a Hargita megyei kórházak havonta összesen közel 10,8 millió lejre jogosultak, egymillió lejjel többel, mint tavaly. Ebből 4,5 millió jut a csíkszeredai, 3,5 millió az udvarhelyi, 1 millió a gyergyói, 780 ezer a maroshévízi kórháznak, míg a tölgyesi kórháznak 982 ezer lej áll a rendelkezésére.


A 2017-re számolt havi átlag alapján Udvarhelynek 450 ezer lejjel jut több, míg Csíkszeredának 325 ezerrel, Gyer­gyó­szent­miklósnak pedig 166 ezer lejjel. Mindebben a valós és elfogadott 2017-es értékek voltak a befolyásoló sarokszámok.
A szakbizottság – amely az ágyak jóváhagyásáról, illetve az összegek megítéléséről döntött – megvizsgálta azt is, hogy melyik kórházban mely orvosi szakmából van hiány. Ezek alapján Csík­sze­re­dá­ban nefrológusból, endo­krinológusból, onkológusból, in­tenzív terápiás szakorvosból, új­szü­lött­gyógyászból, fül-orr-gégészből, urológusból és palliatív kezelésben jártas szakorvosból van hiány – utóbbiból kifejezetten a szentegyházi kihelyezett részlegen. A szé­kelyudvarhelyi kórházban dia­betológus, újszülöttgyógyász, onkológus, nefrológus és intenzív terápiás szakorvosokra lenne szükség. Gyergyószentmiklóson fül-orr-gégész, valamint fertőző betegségek szakorvosából szenvednek hiányt, Maroshévízen új­szü­löttgyógyászból és bőrgyógyászból, míg Gyergyótölgyesen pszichiáterből.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek