További csapadékra lenne szükség

A múlt heti esőzések mezőgazdaságra gyakorolt hatásai

35

Jó hatással voltak a múlt heti esőzések a vetésekre, bár a lehullott mennyiség inkább gyorssegélyt jelent, nem bővítette jelentősen a talaj víztartalékát. Az aszályos áprilisi időjárást a termés várhatóan így is megsínyli, de további komolyabb gondok csak akkor várhatók, ha májusban sem lesz kiadós csapadék.

Az esőzések jótékony hatásai. Aki most ülteti a krumplit, annak könnyebb a dolga                    Fotó: László F. Csaba

Amióta meteorológiai méréseket végeznek, soha nem volt még ilyen csapadékmentes az április, mint az idén. Éppen ezért a múlt heti esőzések kiváló hatással voltak főként a vetésekre, mert már látszott rajtuk, hogy megsínylik a szárazságot – közölte lapunkkal Szabó Ákos agrármérnök.
– Valamilyen mértékben már kompromittálva van az idei gabonatermés a száraz tavasz miatt, de egyértelműen látszik, hogy jó volt az eső. Most már sokkal intenzívebb a gabonafélék anyagcseréje, jobban látszanak a tavaszi fejtrágyázások nyomai is. Ami a krumplit illeti, az eső valamilyen formában segítette a bakhátak elkészítését, a gazdáknak könnyebb volt megművelni a talajt, viszont a homokosabb, kövesebb területeken nem nagyon maradt meg ez az eső a felszíni rétegekben – részletezte Szabó Ákos. Az agrármérnök szerint problémát jelent az is, hogy az elmúlt ősz, illetve a tél sem bővelkedett csapadékban, és ezért a talaj vízháztartása is szegényes.
– Ezek a kis mennyiségű esők csak gyorssegélyként szolgálnak, de igazából nem bővítik a talaj víztartalékát – mutatott rá Szabó Ákos. Hozzátette: ha a hónap további része csapadékosabb lesz, akkor nem lesznek különösebb gondok a mezőgazdaságban.
– Fontos lenne az eső akkor, amikor köt a krumpli, amikor eldől, hogy hány gumó lesz egy fészekben. A mezei kultúráknál megoldást jelentene az öntözés, ami ebben a pillanatban megoldatlan a környékünkön. Anélkül a régió mezőgazdasága nem lesz fenntartható – hangsúlyozta az agrármérnök. Hozzátette: az elmúlt napokban tapasztalt hőmérséklet-ingadozások sem hatnak pozitívan a termésre.
– Jelen pillanatban 25 Celsius-fok van, reggel 4 Celsius-fok volt, két nappal ezelőtt mínusz 2. Ezek a késői fagyok a mezei kultúrákat még nem befolyásolják olyan nagy mértékben, viszont a gyümölcsösökben kárt tehetnek, főleg, hogy már virágoznak is a gyümölcsfák – mondta Szabó Ákos agrármérnök.

Biró István

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.