péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Továbbgondolásra serkentő olvasmány

A megye kiemelkedő kulturális és oktatási intézményei, valamint önkormányzatok részesülnek a Magyar Kormány támogatásával nemrég újrakiadott, Borovszky Samu Magyarország Vármegyéi és városai című, 26 kötetes monográfiasorozatából. A félmillió forintnyi (7200 lej körüli) értékű könyvcsomagokat pénteken vehették át az intézményvezetők. A befejezetlen enciklopédia folytatását is remélik.

Átveszik az adományt a kedvezményezettek Fotók: Borbáth Katalin

Borovszky Samu a magyar millennium évében, 1896-ban kezdte publikálni enciklopédiáját, a sorozatnak azonban véget vetett az első világháború: 1914-ben, 24 vármegye és város 26 kötetben való bemutatásával a folyamat megszakadt. A székelyföldi vármegyéket nem publikálhatta a szerző, sőt a történelmi Erdélyből sincs feldolgozott vármegye, viszont a Bánságból Temes, a Partiumból Bihar és Szatmár vármegye monográfiája megjelent.
– Adomány ez a külhoni magyar közösségek számára, hozzájárul az identitás megőrzéséhez és megerősítéséhez. A székely vármegyéket nem találjuk a sorozatban, de fiatal kutatók hátha kedvet kapnak ezek megírásához – mondta a pénteki sajtótájékoztató házigazdájaként Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának vezetője. Hozzátette: a 26 kötet anyagi értéke hozzávetőleg félmillió forint (bő 7200 lej), az eszmei és a tudományos értéke azonban ennél is nagyobb.

Ráduly Róbert Kálmán, Tóth László és Róth András Lajos

– A dualista korszak a magyar millennium évében csúcsosodott ki. Fontos, hogy ezt a történelmi időszakot megismertessük a közösségünkkel. Ami a világháború kitörésekor megszakadt, az tulajdonképpen mai napig folytatódik – utalt Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere is a folytathatóságra.
Róth András Lajos, a székelyudvarhelyi Tudományos Könyvtár könyvtárosa rámutatott: a sorozat jóvoltából képet nyerhetünk arról, hogyan éltek Nagy-Magyarország tőlünk távol eső vármegyéiben.
– A kötetek hűen tükrözik az adott kor szellemiségét. Ennek az adománynak hatnia kell a hiányzó vármegyék pótolására, sőt egy további, kritikai kötet megírására is – vélekedett a könyvtáros.
A sorozat köteteit a megjelent polgármesterek, kulturális intézmények vezetői a helyszínen átvehették.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb