Tovább tart az árvízveszély – Érvényben marad a sárga jelzés

132

Tegnap délben meghosszabbította az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet az árvízveszélyre vonatkozó sárga jelzésű kódot, tudtuk meg Adrian Pănescutól a prefektusi hivatal szóvivőjétől. Lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a riasztás ma este nyolcig marad érvényben, és Hargita megyében a Csíkszentkirály–Tusnádfürdő közötti szakasz van fokozottan veszélyben.

Víz alatt az Olt árterülete Csíkszentsimon határában. Vészhelyzet Fotó: Kovács Hont Imre

Mint arról már beszámoltunk, Hargita megyében folyamatban van az áradás utáni kárfelmérés, hiszen a prefektusi hivatalba máris érkeznek a helyi önkormányzatok jelentései. A jelenlegi helyzetről Adrian Pănescu szóvivő úgy nyilatkozott, hogy a községek nagy része beküldte az adatokat, de még nem teljes a lista, ezért még nem összesítették a keletkezett károkat.
Tegnap délután öt óráig Csík­szentsimonból, Csíkszent­im­réből, Csíkkozmásról és Lázár­fal­váról, Tusnád község mindhárom falujából, a Kászonokból, Siménfalváról és három hozzátartozó faluból, Homoródszentmárton összes falujából, Galambfalváról, Lövétéről és Korondról jelezték a polgármesteri hivatalok a községükben észlelt károkat, azóta Csíkszentdomokosról is érkezett jelentés.
– Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Hivatal a tegnap déltől meghosszabbította a sárga jelzést Székelyföld egy részére. Ez Csíkszentkirálytól Tus­nádfürdőig érvényes, ugyanis azon a szakaszon fokozott az árvízveszély. Felcsíkon pillanatnyilag nincs veszély, viszont mától ismét csapadékra lehet számítani Erdély területén – közölte Adrian Pănescu, hozzátéve, hogy nemcsak a nagyobb folyók jelentenek veszélyt a falvakra nézve, hanem a kisebb patakok is, amelyek gyorsan kilépnek medrükből.
A szóvivő lapunk kérdésére elmondta, hogy az előrejelzések szerint vasárnaptól lehűlés várható, újabb esőzések jönnek, ugyanakkor visszatérnek a mínusz fokok is, és esetleg két, há­rom fokig melegedik fel a nappali hőmérséklet.

Keresztes Bea

A cikk a Hargita Népe március 16-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek