2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Tovább tanulnak, munkát vállalnak

Egyelőre ötszázzal kevesebb frissen végzett fiatal regisztráltatta magát a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség kirendeltségeinél, mint tavaly ilyenkor – derült ki az ügynökség statisztikai adataiból. Az érintettek július 28-ig igényelhetik a munkanélkülieknek járó állami támogatást.

Kevesebb fiatal fordult a munkaerő-elhelyező ügynökséghez. Máshol kopogtatnak
Kevesebb fiatal fordult a munkaerő-elhelyező ügynökséghez. Máshol kopogtatnak

[dropcap]J[/dropcap]úlius végéig jelentkezhetnek a középiskolát végzett fiatalok a megyei munkaerő-elhelyező ügynökség irodáinál, amennyiben igényt tartanak a frissen végzett fiataloknak biztosított 250 lejes munkanélküli segélyre. Jánó Edit, a munkaerő-elhelyező ügynökség Hargita megyei osztályvezetője úgy véli, az érintettek jelentős százaléka azért nem veszi igénybe a juttatást, mert tovább folytatja tanulmányait.
– A korábbi években, a nyári hónapok idejére azok is regisztráltatták magukat az ügynökségnél, akik ősztől felsőfokú oktatási intézményben folytatták tanulmányaikat, az elmúlt időszakban azonban az egyetemek hamarabb közlik a bejutási eredményeket, ezért sok fiatal már nem tartja érdemesnek, hogy regisztrálja magát és igényelje a támogatást – fejtette ki lapunknak Jánó Edit.
Az osztályvezető részben ezzel, részben pedig a külföldi munkavállalással magyarázza, hogy idén félezerrel kevesebb fiatal használta ki az állam nyújtotta lehetőséget. Az érintettek jelentős hányada ugyanis a középiskola befejezése után külföldön próbál szerencsét.
Az ügynökség részletes kimutatása szerint július 15-ig összesen 755 frissen végzett fiatal került be a megyei munkanélküliek adatbázisába, ebből 332-en Csíkszeredából és környékéről, 155-en Udvarhelyszékről, 116-an Gyergyószentmiklós vonzáskörzetéből, 67-en Maroshévíz környékéről, 54-en Székelykeresztúrról, 31-en pedig Balánbányáról regisztráltatták magukat.
– Jelenleg ötszázzal kevesebb fiatal jelentkezett az állami segélyre, mint tavaly, amikor a nyári hónapokat követően több, mint 1500 frissen végzett munkanélküli fiatalt tartottunk számon. Ne felejtsük el ugyanakkor, hogy még két hétig regisztrálhatják magukat az érintettek – tette hozzá Jánó. Az osztályvezető azt tanácsolja a fiataloknak, hogy a középiskola vagy szakiskola befejezését követően igyekezzenek minél hamarabb munkába állni, a munkaadók ugyanis ebben az időszakban szívesen kihasználják a frissen végzett személyek alkalmazása után járó állami támogatást. Jánó állítását adatokkal is alátámasztotta.
– A tavaly végzett fiatalok közül 428-nak sikerült egy éven belül munkát találnia. Nagyon fontos tehát, hogy a frissen végzettek kihasználják ezt az időszakot, arról nem is beszélve, hogy a munkaadók nem szívesen alkalmaznak olyan fiatalokat, akik a tanulmányaik befejezését követően évekig nem aktívak – jegyezte meg a szakember. Természetesen az ügynökség adatbázisába idén bekerülő fiatalokkal is kitöltetik azt a kérdőívet, amelyben az ügynökség felméri, az érintettek milyen továbbképzéseket igényelnek.
A Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség közvetítésén keresztül jelenleg ötszáz állásajánlat közül válogathatnak a fiatalok, köztük eladó, asztalos, kőműves, ács, sőt Székelyudvarhely környékén a Gyulafehérvári Caritas egészségügyi asszisztenst is keres.
– Szervezünk továbbá tanfolyamokat a fiataloknak üzletkötő, számítógép-kezelő, a későbbiekben pedig szakács szakokon – tette hozzá Jánó.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb